Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SZO traži trenutnu zabranu testova krvi na tuberkulozu

    Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je danas vlade zemalja u razvoju da trenutno obustave upotrebu testova krvi na aktivnu tuberkulozu, objašnjavajući da su oni nepouzdani i da izlažu riziku milione ljudi.

    Proizvodnjom ovih testova bave se američke i evropske farmaceutske firme, uključujući francuske, italijanske, nemačke i holandske, a izvoze ih u zemlje u razvoju jer u razvijenom svetu nisu zadovoljili standarde, izveštava Rojters.

    Istraživanja su pokazala da ovi testovi u nedopustivo visokom broju slučajeva daju pogrešne rezultate, što vodi do netačne dijagnoze i neuspešnog lečenja.

    Najmanje polovina tih testova otkriva bolest tamo gde je nema ili je ne otkriva kod obolelih osoba, izjavio je Mario Raviljone, šef odeljenja za prevenciju tuberkuloze SZO.

    Svake godine se obavi bar dva miliona testiranja krvi na tuberkulozu u oko 17 zemalja u razvoju, uključujući Indiju i Kinu. Takva testiranja gotovo isključivo sprovode doktori i zdravstveni radnici u privatnim ili polu privatnim ustanovama.

    SZO se praktično prvi put u svojoj istoriji odlučila da direktno iznese negativnu preporuku za neku vrstu prakse koja se sprovodi u borbi protiv tuberkuloze.

    Umesto testova krvi, za čiju se hitnu zabranu zalaže, SZO apeluje da se za otkrivanje tuberkuloze koriste pouzdani mikrobiološki i molekularni testovi.

    Testovi krvi na tuberkulozu su se na tržištu zemalja u razvoju pojavili sredinom 1990-ih. Procenjuje se da ih na tržištu danas ima oko 18 i da je u pitanju biznis vredan na milione dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE