Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Talas vrućine odnosi žrtve na američkom Srednjem zapadu

    Talas vrućine zahvatio je 18 američkih saveznih država na Srednjem zapadu, od Teksasa na jugu do Severne Dakote na severu, deformirajući asfalt na putevima i prisiljavajući poljoprivrednike da stoku i živinu hlade ventilatorima i polivanjem krovova štala.

    Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala je upozorenja građanima na opasnost toplotnih udara za 18 država Srednjeg zapada, ističući da se 13 smrtnih slučajeva u poslednjih nedelju dana na tom području može pripisati učincima vrućine.
     
    Kada se u obzir uzme i visoka vlažnost vazduha indeks vrućine u tom središnjem području SAD-a oseća se kao da je temperatura 43 stepeni Celzijusa.
     
    „To je neuobičajeno“, kazao je Pat Slejteri, gportparol meteorološke službe.
     
    U uzavrelom Oklahoma Sitiju 13 državnih zgrada je zatvoreno nakon što je kvar na vodovodu isključio rashladne uređaje.
     
    Računarski sistemi u državnim agencijama Oklahome ugašeni su, a 1000 zaposlenika je poslato kući, rekla je portparolka državnih vlasti Sara Cauden.
     
    „Isključili smo sve koji proizvode toplotu“, kazala je.
     
    U Oklahoma Sitiju, koji već 28. dan trpi temperature iznad 38 Celzijusa, dve trake glavnog autoputa blizu središta grada zatvorene su u ponedjeljak ujutro zbog izvijanja čelične konstrukcije jednog mosta.
     
    Grad se nalazi na putu da sruši svoj rekord s 50 dana zaredom iznad 38 stepeni Celzijusa postavljen 1980. godine, jer bi sadašnje temperature, po prognozama, mogle potrajati do septembra.
     
    Najteži talas vrućine u zadnjih 5 godina verovatno će do kraja nedelje pritiskati središnji deo SAD-a, s visokom vlagom koja dodatno otežava stanje.
     
    „To će verovatno biti najteži talas vrućine koji je regija iskusila u najmanje zadnjih 5 godina“, upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE