Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Pravi Indijana Džons“ dobio otkaz

    Jedan od najpoznatijih svetskih arheologa Zahi Havas, koji je poslužio kao inspiracija za čuveni filmski lik Indijana Džouns, dobio je otkaz na funkciji egipatskog ministra za antikvitete, piše londonski „Telegraf“.
     
    Havas (Zahi Hawass), koji je sebe smatrao čuvarem egipatskog nasleđa i bez kojeg je bilo gotovo nezamislivo videti televizijsku emisiju posvećenu drevnom Egiptu, poslednja je žrtva promena u egipatskoj vladi koje su usledile nakon prolećnih demonstracija.

    Havas je poslednjih deset godina bio direktor egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, a pre toga je brinuo o piramidama i sfingama koje se nalaze na platou Giza pored Kaira.

    Gotovo se nikada nije pojavljivao u javnosti bez šešira širokog oboda koji je navodno nosio zbog toga što ga je američki reditelj Džordž Lukas konsultovao pre nego što je stvorio lik „Indijane Džonsa“ kog je glumio Harison Ford.
     
    Na funkciju ministra za antikvitete postavljen je odlukom donedavnog egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, a otpušten na zahtev antivladinih demonstranata, ali i ne malog broja arheologa kojima je dojadio njegov način rukovođenja.

    Havas je bio popularan u zemlji i inostranstvu zbog originalnog načina na koji je promovisao egipatsku kulturnu baštinu i posvećenosti da vrati egipatska artefakta koja se nalaze u stranim muzejima, kao što je Kamen „Rozeta“ u Britanskom muzeju.

    Lokalni arheolozi su ga, međutim, optuživali da je prisvajao njihove zasluge i „reciklirao“ otkrića radi publiciteta.

    Pod kritikom su se našle i njegove finansije, njegovo prijateljstvo sa Mubarakovom suprugom, Suzanom, kao i način na koji je rukovodio ministarstvom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE