Šargarepa za dobar vid i jako srce
Sveža i oprana, skuvana i  ispasirana, samostalno pripremljena ili kao prilog nekom glavnom jelu,  šargarepa zauzima posebno mesto u ishrani ljudi. Zbog  brojnih lekovitih svojstava dobri poznavaoci kažu da predstavlja pravu  malu priručnu apoteku. Poznato je da pomaže kod više od 30-ak bolesti i  da je pravi izbor za preventivno delovanje radi očuvanja zdravlja.
Njena narandžasta boja je  produkt delovanja karotena, sastojka kojeg ni u jednom drugom povrću  nema u tolikoj količini. Karoten je važan jer iz njega nastaje vitamin  A, odgovoran za zdravu kožu i to posebno suvu, nokte i kosu.
Stručnjaci  kažu da je sveža šargarepa pravi izbor za lepu, zdravu kožu i privlačan  ten, ukoliko se u jelovniku nađe najmanje pet puta nedeljno. Najbolje  je da se konzumira kao dodatak ručku, večeri ili kao zaseban mali obrok u  toku dana. Ovo treba imati na umu jer beta-karoten  uspešno štiti kožu od spoljašnjih agresivnih uticaja, kao što su sunce,  vetar, niske i visoke temperature, čineći je vlažnom i glatkom.
 
Redovno uzimanje beta-karotena  u hrani više godina može u značajnoj meri da zaštiti moždane funkcije  pamćenja i učenja, ustanovili su naučnici iz Bostona. Zapravo, unošenjem  beta-  karotena, koga najviše ima u šargarepi, sprečava se gubitak  pamćenja, koji kasnije najčešće dovodi do pojave Alchajmerove bolesti i  drugih oblika demencije. Beta-karoten je vitamin  antioksidans, koji  sprečava uništavanje važnih molekula u telu i pretvara hranu u energiju.  Nutricionisti savetuju da se   konzumira sa nekim oblikom masti, ali u  malim količinama, s obzirom na to da se karoteni rastvaraju u masti.
 
Vitamin A je važan i za zdravu sluzokožu, dobar vid, imunitet i jako srce. Blagotvorno deluje i na rad jetre.
Šargarepa  obiluje i vitaminima PP, D, E, H, a posebno vitaminima B 1, B 2, B 5 i B  6. Ali, za razliku od drugog povrća, vrlo malo sadrži vitamin C. Bogata  je i mineralima kalijumom, kalcijumom, jodom, cinkom, kobaltom, kao i  pektinima i eteričnim uljima, zbog čega se posebno preporučuje deci za  podsticanje telesnog razvoja, jačanje kostiju i povećavanje otpornosti  prema infekcijama kod mladih, rekonvalescenata, trudnica i starijih  osoba.
Ko  nije ljubitelj sveže šargarepe može da je skuva i na pari. Tako  pripremljena zadržava većinu korisnih sastojaka koje organizam može da  koristi kao rudnik hranljivih supstanci. A ukoliko se konzumira barena,  treba da se prelije hladno ceđenim maslinovim uljem, radi lakšeg  rastvaranja karotena.
 
 
Sok  od šargarepe takođe predstavlja dragocen eliksir za ceo organizam. Čuva  nerve od iscrpljenosti, pa se preporučuje ljudima koji nervni sistem  troše preko svake mere, kao što su menadžeri, osobe sa visokom  odgovornošću, intelektualci, kao i ljudi sasvim običnih profesija  zabrinuti za svoj opstanak. Svež sok normalizuje i telesnu težinu i  smanjuje zamor srčanog mišića. Efikasno je sredstvo i protiv bolesti  izazvanih poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što je  poliartritis.
 
-Žvakanjem  šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji, a narodna  medicina preporučuje i ukapavanje soka u nozdrve u početnoj fazi  kijavice i sličnih infekcija. Kod anemije šargarepa u rekordnom roku  poboljšava krvnu sliku. Pomaže i da zaraste čir, dok britanski i danski  naučnici tvrde da sastojci u šargarepi smanjuju za trećinu rizik od  razvoja karcinoma.
 
Za jačanje imuniteta
 
Pet  šargarepa izmiksati sa sokom od jednog limuna i piti svakog jutra. Ovaj  napitak ne samo da jača imunološki sistem,  nego pomaže i bržem  oporavku posle infektivnih bolesti.
 
Maska za lice
 
Potrebno  je pomešati po kašiku sitnog sira, maslinovog ulja, mleka i soka od  šargarepe. Dobro sjedinjenu masu naneti na lice i ostaviti da deluje 20  minuta. Po isteku navedenog vremena, na lice se preko svega stavi topla  obloga, pa se tek na kraju sve ispere hladnom vodom. Maska odgovara  svakom tipu kože, hrani je i osvežava.
 
“Oslo doručak”
 
Ispitivanja  su pokazala da je šargarepa savršeni čistač organizma od štetnih  materija, nastalih lošom ishranom,   delovanjem zagađene sredine i  raznih zračenja. U Norveškoj se  preporučuje deci kao “Oslo doručak”,  jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora i podizanju koncentracije za  bolje učenje i bolji uspeh u školi.
 
Maska protiv bora
 
U  sok od šargarepe doda se umućeno žumance i nekoliko kapi maslinovog  ulja. Maska se nanese na lice i vrat i ostavi da deluje između 20 i 25  minuta. Na kraju se lice ispere mlakom vodom i na njega stavlja uobičajena krema.
 
	




