Tri navike zbog kojih ima sve više tumora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri navike zbog kojih ima sve više tumora

  Kampanje protiv pušenja postigle su da je rak pluća jedini oblik raka u zapadnom svetu kod kojeg je učestalost obolevanja smanjena. No, tri druge nezdrave navike postale su raširenije, pa je broj tumora ipak u porastu.
   
  Gojaznost, opijanje alkoholom i sve manja telesna aktivnost u populaciji koja uglavnom sedi ili leži, okrivljuju se za porast broja obolelih od tumora nakon 40-e godine. Srećom, broj izlečenih udvostručio se od 1970-ih.
   
  U zadnjih 30 godina broj obolelih od tumora u sredovečnim godinama porastao je za petinu.
   
  Bolje lečenje, nacionalni programi prevencije, bolje testiranje i lekovi dovelo je do toga da se veći broj obolelih, barem u razvijenim zemljama, otkrije u ranijoj fazi. Prema studiji britanskog udruženja Centar za istraživanje raka UK šansa za preživljavanje u zadnjih se deset godina udvostručila, upoređuje li se stanje s onim pre 40 ili 50 godina.
   
  Zabrinjava ipak da su se neki tumori, koji su nekad bili povezani samo sa starijom generacijom, rašireni i među mlađima. Naglo se povećao i broj muškaraca kojima se dijagnostifikuje rak prostate – šest puta je češći nego pre 30 godina.
   
  Istovremeno, broj žena kojima je dijagnostifikovan tumor dojke u 40-im i 50-im godinama života, porastao je za 60 posto, što je delimično posledica i ranijeg dijagnostifikovanja.
   
  Zapravo jedini oblik raka čija je učestalost smanjena je rak pluća – i to zahvaljujući kampanji i zabranama pušenja tj. manjem broju pušača, pokazuju britanski podaci.
   
  Istraživanja pokazuju da masno tkivo kod debelih i pretilih osoba proizvodi hormone kao što su inzulin i estrogen koji mogu potaknuti razvoj tumora. Smatra se da sličan uticaj ima i alkohol, nedostatak telesnih vežbi i ishrana bogata crvenim mesom.
   
  Sara Hiom, portparolka britanskog Centra za istraživanje raka, kaže: ‘Znamo da možemo smanjiti rizik od raka ako ne pušimo, smanjimo unos alkohola, održavamo zdravu težinu, vežbamo i jedemo uravnoteženo. No, prečesto je lakše krenuti nezdravim putem – na primer liftom umesto stepenicama.’
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE