Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji samo jedna kompanija ima eko-znak

    Nacionalni eko-znak Srbije koji označava da proizvod ili usluga u manjoj meri ugrožava životnu sredinu, ima samo jedno domaće preduzeće, saopštilo je danas Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.
    Ministarstvo dodelilo je 2010. prvi takav znak firmi „Potisje“ iz Kanjiže za dve vrste crepa i proizvode za međuspratne konstrukcije.
    Od tada ni jednom preduzeću nije odobreno da koristi taj znak, rečeno je u Ministarstvu za životnu sredinu.
    Interesovanje za eko-znak Srbije postoji, a dosadašnji zahtevi su odbijani zbog neadekvatnosti proizvoda, nemogućnosti ispunjenja zadatih kriterijuma ili nepotpune usaglašenosti sa propisima.
    Eko znak Srbije pripada „tipu I“ oznaka o zaštiti životne sredine, što znači da je dobrovoljan, izdaje se na tri godine.
    Na njemu je stilizovano zeleno stablo drveta, a oko njega natpis „Prijatelj životne sredine“ na srpskom i engleskom jeziku.
    Kako je istaknuto, eko znak je jedan od važnih indirektnih instrumenata u zaštiti životne sredine u svetu.
    Proizvodi za koje se dodeljuje eko znak Srbije i kriterijumi na osnovu kojih se to čini, istovetni su kao za „Cvet“ – eko znak Evropske unije.
    Iz Ministarstva navode da, je prema pravilniku iz 2009, dobijanje eko-znaka košta 30.000 dinara.
    Preduzeće koje to želi, mora da ispuni dva ključna uslova – da su proizvodni procesi u skladu sa propisima o zaštiti životne sredine i moraju jasno pokazati da su u nečemu bolji od konkurencije, bilo da je to upravljanje otpadom ili upravljanje resursima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE