Hleb treba da pojeftini za 30 i peciva za 10 odsto

Hleb u Srbiji trebalo bi da pojeftini za oko 30 procenata, tako da vekna „save“ od pola kilograma u maloprodaji ne bi trebalo da košta više od 35 dinara, ocenio je danas naučni saradnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.
 
Bilo bi realno i da cene peciva padnu bar za 10 procenata, rekao je on u izjavi za Tanjug.

Stanković je ukazao da hleb i peciva na srpskom tržištu treba da budu jeftiniji zbog niže cene pšenice na svetskim berzama, ali i dobrog ovogodišnjeg roda hlebnog žita u Srbiji.

Cena vekne belog hleba „sava„ od pola kilograma trenutno se kreće između 45 i 54,22 dinara.

Ekspert iz PKS je istakao da se ova godina, kada je reč o pšenici, može oceniti kao rodna jer će prinos hlebnog žita biti gotovo dva miliona tona i podsetio da se procenjuje da su prenete zalihe iz prošlogodišnjeg roda između 200 i 300 hiljada tona.

Prema njegovim rečima, takvi bilansi biće dovoljni da se obezbedi domaća potrošnja od 1,2 milion tona pšenice, da oko 300 hiljada tona ide u zalihe, dok će između 500 i 700 hiljada tona biti na raspolaganju za izvoz.

Stanković je napomenuo da su cene hlebnog žita, kao i svake godine u vreme žetve, nešto niže zbog veće ponude.

Da bi se sprečio značajniji pad cena hlebnog žita i proizvođači stimulisali za jesenju setvu, vlada je posegla za tržišnim mehanizmom otkupa pšenice za potrebe Robnih rezervi od 100.000 tona po ceni od 20 dinara, koja omogućava proširenu reprodukciju samim proizvođačima, kazao je on.

Stanković je dodao da su opravdane tendencije da takva mera bude nastavljena ukoliko cene pšenice počnu još više da padaju, kako bi se sačuvao ekonomski položaj proizvođača pšenice.

„Ova mera će svakako dati pozitivne rezultate i imati efekte u jesenjoj setvi pšenice, gde se očekuju znatno veće površine od postojećih. U komori s puno optimizma očekujemo da površine pšenice u jesenjoj setvi dostignu oko 600.000 hektara“, naglasio je on.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE