Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN: Suša ubija Etiopljane

    Šefica humanitarnih operacija Ujedinjenih nacija zatražila je u dugoročna rešenja za sušu u Etiopiji i jače mere bezbednosti da bi se moglo hitno pomoći stanovništvu.

    „Moramo dugoročno predideti i pomoć ljudima da ponovo izgrade svoje društvo kada se stanje popravi“, rekla je Valeri Amos novinarima u Adis Abebi.

    Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija zadužena za humanitarne poslove, pozvala je na poboljšanje pristupa vodi, lečenju i školstvu, pošto je provela dan u oblasti Ogaden, na istoku najviše pogođenom sušom u Etiopiji, dok suša vlada na čitavom Rogu Afrike.

    Amos je naglasila potrebu da se poboljša bezbednost u oblastima koje su najviše pogođene sušom, da bi se obezbedio pristup humanitarnim agencijama.

    Dva humanitarna službenika su bila zatočena, a jedan ubijen iz zasede maja u Ogadenu gde se vladine snage bore sa pobunjenicima Narodnog fronta sa oslobođenje Ogadena (ONLF).

    Prema podacima UN, pomoć u hrani potrebna je za 3,2 miliona ljudi u Etiopiji zbog izostanka kiše tokom dve uzastopne sezone kada ona inače pada, što je pođednako pogodilo i Somaliju i sever Kenije.

    Na Rogu Afrike pomoć je potrebna za skoro 10 miliona ljudi, kažu UN koje su pozvala na međunarodnu solidarnost.

    Etiopija je dobila 234,4 miliona dolara, ili 77 odsto iznosa koji joj je potreban, kažu Ujedinjene nacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE