Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Petrović: Agraru najjeftiniji kredit od pet miliona dinara

    Vlada je omogućila da 40 milijardi dinara bankarskog kapitala uđe u poljoprivredu, a uz 2,7 milijardi dinara izdvojenih za subvencionisanje kredita i plaćanje premija za stočarstvo i osiguranje, to je najvažnije što se dogodilo u poslednjih 100 dana od rekostrukcije, rekao je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

    „Dali smo mogućnost da svako registrovano poljoprivredno gazdinstvo, svaki preduzetnik, malo preduzeće može da dobije najjeftiniji kredit ovog trenutka u zemlji – zajam do pet miliona dinara, sa osam odsto nepromenljive godišnje kamate i rokom dospeća od tri godine i na taj način je potencijalno utrostručen sadašnji agrarni budžet od 20 milijardi dinara“, rekao je Petrović za  „Politiku“.

    Fond za razvoj počeće da odobrava kredite i kompanijama koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, što do sada nije bilo moguće, naglasio je Petrović i objasnio da je Vlada dala saglasnost na takvu odluku Upravnog odbora Fonda za razvoj, pa je preduzećima koja se bave poljoprivrednom prozvodnjom na raspolaganju i taj značajan resurs.

    Petrović je naveo da su dva osnovna cilja koja treba da se ostvare u poljoprivedi – da se uspostavi red na tržištu poljoprivrednih proizvoda i poveća efikasnost u poljoprivrednoj i prerađivačkoj industriji.

    „Efikasnost znači manje troškove, više para će ostati onima koji se bave poljoprivredom… Nažalost, mi smo vrlo neefikasni, malo koristimo znanje“, primetio je ministar i najavio da će u narednim mesecima Vlada primeniti novi koncept rada poljoprivrednih stručnih službi u Ministarstvu uz uključivanje velikog broja agronoma u poljoprivredna gazdinstva.

    Ministar je naveo da Srbija u oblasti poljoprivrede ima tri pravca prioriteta.

    „Srbija ima 4,2 miliona hektara obradive zemlje, a navodnjava se svega 100.000 hektara. Dobio sam uveravanja od nadležnih stručnih službi da ćemo, već početkom septembra imati jasan plan, kao osnovu za veliki projekat navodnjavanja milion hektara“, obećao je Petrović.

    Drugi veliki pravac je stvaranje uslova za povećanje proizvodnje mineralnih đubriva.

    „Ohrabruje činjenica da su neke velike kompanije pokazale nameru da investiraju u ovu oblast i u našoj zemlji. Kada budemo imali mnogo veću proizvodnju i cena (džubriva) bi morala da bude niža“, naveo je ministar.

    Treći pravac je unapređenje rada poljoprivrednih instituta, jer u njima postoje veliki potencijali za vrhunsku proizvodnju semena pšenice, kukuruza, ostalih žitarica, ali i povrća i voća, naveo je ministar Petrović .

    Petrović je rekao da je cilj, takođe, da na domaćem tržištu bude više mesa, pa će biti manji cenovni pritisci.

    Ministar je naveo da Ministarstvo računa i na izvoz bebi bifa, jer se sada od 8.500 tona, kolika je izvozna kvota, isporučuje svega 1.200 tona, a to je ozbiljan znak slabosti stočarstva, ali i celokupne poljoprivrede.

    Odgovarajući na pitanje da li će imati vremena da se izbori sa kartelima, monopolima u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, Petrović je rekao da je to, kao i još mnoga pitanja u nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije.

    Ovogodišnja žetva pšenice biće završena do kraja naredne sedmice, najavljuju stručnjaci. Sutra će država početi njen otkup, a ono što je dobro je ocena da je ovogodišnje žito dobrog kvaliteta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE