Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dulić: Država će ubudući graditi samo socijalne stanove

    Pravog oporavka oporavka građevinskog sektora u Srbiji nema bez ozbiljnih privatnih investicija i toga je država svesna. Ali na projektima u kojima je sebi dodelila ulogu investitora, država je uspela da sačuva građevinsku industriju i spase sezonu od propadanja, rekao je za „Novosti“ Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje. U narednoj godini, ministar očekuje da će privatne investicije ponovo imati primat u odnosu na državne.

    Pozitivan trend u građevinarstvu zabeležila je i zvanična statistika. Vrednost ugovorenih poslova u prvom kvartalu veća je za 59,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a i vrednost izvedenih radova beleži plus sa 1,6 odsto.
     
    – Uložili smo ogromnu energiju da ove godine građevinski sektor pomognemo državnim investicijama kroz Zakon o pomoći građevinarima, masovnu stanogradnju i socijalno stanovanje – kaže Dulić, dodajući da se pokazalo da je to bio dobar potez. – Ubuduće država nema nameru da bude investitor u stanogradnji, ali smo projekat izgradnje kvadrata na lokaciji bivše kasarne „4. juli“ i u naselju „Dr Ivan Ribar“ pokrenuli kako bismo pre svega obezbedili građevinarima posao i podstanarima jeftiniju cenu kvadrata. Danas je 95 odsto građevinskih preduzeća u rukama privatnika, tako da ne stoji priča da smo ovim državnim projektima ugrozili privatni sektor. Osim stanova na lokaciji kasarne „4. juli“ i naselja „Dr Ivan Ribar“ država će ubuduće graditi samo socijalne stanove i kvadrate za vojsku, policiju…
     
    Najveći značaj za pozitivne pokazatelje u građevinarstvu, kako kaže Dulić, imao je Zakon o pomoći građevinskoj industriji gde je država sa lokalnim samoupravama investirala 180 miliona evra u 247 građevinskih projekata – škole, sportski centri, zdravstvene ustanove… Time je angažovana značajna radna snaga, prema procenama oko 80.000 neimara, prizvođača građevinskog materijala, projektanata… Treći projekat je socijalno stanovanje i tokom ove godine trebalo bi da počne izgradnja 1.633 stanova u 12 lokalnih samouprava.
     
    Za brže izdavanje građevinskih dozvola, kako kaže Dulić, potreban je sređen katastar i završeni urbanistički planovi, što je posao koji će se završiti do kraja godine.
    – Raduje me obećanje Beograda da će do kraja godine završiti generalni plan regulacije, koji će biti dovoljan da se izdaju lokacijske dozvole – ističe Dulić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE