Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada otkupljuje 100.000 tona pšenice

    Vlada Srbije je danas odlučila da Direkcija za robne rezerve otkupi 100.000 tona pšenice, radi povećanja zaliha robnih rezervi i kao pomoć primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Direkcija za robne rezerve Srbije moći će da od jednog registrovanog poljoprivrednog gazdinstva otkupi između 10 i 80 tona merkantilne pšenice, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

     
    Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, maksimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jedne zemljoradničke zadruge biće 150 tona.
     
    „Količina merkantilne pšenice koja će se kupiti od komercijalnih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i zemljoradničkih zadruga biće utvrđena na nivou upravnih okruga Srbije, u zavisnosti od ukupno zasejanih površina pod merkantilnom pšenicom“, dodaje se u saopštenju.
     
    Novac za kupovinu će se obezbediti iz državnog budžeta.

     
    Prema zvaničnim procenama, u Srbiji je merkantilna pšenica posejana na 482.000 hektara.
     
    Od toga su 84,41 odsto površine vlasništvo porodičnih gazdinstava, a ostatak je vlasništvo privrednih društava i zemljoradničkih zadruga.
     
    Očekuje se prosečan prinos od oko 3,5 do četiri tone po hektaru, odnosno od 1,6 do dva miliona tona merkantilne pšenice.
     
    Doprinos stabilnosti tržišta
     
    Odluka Vlade Srbije doprineće stabilnosti i sigurnosti na tržištu, ocenili su danas stručnjaci u izjavama za Tanjug.
     
    „Država treba da interveniše i otkupi određene količine pšenice kako bi dala pozitivne signale tržištu, ali i proizvođačima za narednu setvu“, kazala je profesorka na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu dr Zorica Vasiljević.
     
    Ocenjući da država treba da ide sa višom cenom od tržišne, koja je trenutno oko 18 dinara, kako bi podstakla tržište, ona je dodala da bi cena između 19 i 21 dinar po kilogramu trebalo bi da zadovolji sve učesnike i obezbedi im profit.
     
    Cena od 20 dinara za kilogram po kojoj će država otkupljivati hlebno žito uključuje i porez na dodatu vrednost (PDV), a rok za plaćanje preuzete pšenice za potrebe robnih rezervi biće 15 dana.
     
    Prof. Vasiljević je istakla da je otkup 100.000 tona pšenice dovoljan da pozitivno utiče na trenutna tržišna kretanja.
     
    Stručnjak Instituta za ekonomiku poljoprivrede dr Vesna Paraušić kazala je da država, odnosno Robne rezerve, svakako treba da intervenišu na takav način jer upravo i imaju funkciju stabilizacije tržišta.
     
    Dok je Asocijacija poljoprivrednika ranije ukazala da bi država, odnosno Robne rezerve, i ove godine trebalo da otkupe 400.000 tona pšenice, Paraušić je ocenila da je ta količina „prevelika“.
     
    Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je da će sa 491.174 hektara žetvenih površina biti skinuto ukupno 1,88 miliona tona pšenice, što je za 15,1 odsto više u odnosu na prošlogodišnju proizvodnju.
     
    Prve procene o očekivanoj proizvodnji pšenice prema stanju useva na dan 25. maj, pokazuju da će ovogodišnji rod hlebnog žita u Srbiji biti za 8,1 odsto manji u odnosu na desetogodišnji prosek (2001-2010).
     
    Stručnjaci ističu da će očekivani rod pšenice sa prenetim zalihama iz prethodne sezone obezbediti samodovoljnost u snabdevanju domaćeg stanovništva, kao i da će oko 300.000 tona hlebnog žita ostati raspoloživo za izvoz.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE