Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Višnja skočila na 95 dinara

    Otkupna cena višnje u leskovačkom kraju porasla je više nego duplo. „Kada smo mi počeli otkup, cena je bila 50 dinara po kilogramu. Rasla je svakog dana i otkup smo završili sa 95 dinara po kilogramu“, rekao je vlasnik preduzeća „Jugopromet“ Radivoje Kostić.

    Razlog rasta cene, kako je rekao, višnje treba tražiti u smanjenoj ponudi i većoj potražnji. „Proizvođači, nezadovoljni niskim cenama proteklih godina, krčili su svoje zasade višanja ili su prestali da ih obrađuju jer su procenili da im se prošle godine nije isplatilo ni ulaganje u održavanje, zbog niske otkupne cene višnje. Na iznenađenje svih, cena je ove godine rasla, umesto da pada kako berba odmiče, što se inače redovno dešavalo“, objašnjava Kostić.

    Odgajivači višanja koji su na početku otkupa ubrali i prodali rod, napravili su grešku zbog koje su dobili upola manje para od onih koji su višnju predavali na kraju otkupa. Kao rezultat dobre cene već je počelo podizanje novih zasada višnje u Porečkom kraju kod Leskovca, ali i obrada već zapuštenih zasada, rekao je Kostić.

    On je rekao da je njegovo preduzeće otkupilo 35 vagona, a procena je da je samo u oblasti Porečja sa individualnih voćnjaka otkupljeno oko 300 vagona višnje ove godine. U tu količinu nije uračunata višnja koju je Porečje iz Vučja ubralo iz svojih voćnjaka, rekao je Kostić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE