Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Edukativni projekat „Leto bez krpelja“

    Sekretarijat za zaštitu životne sredine i ove godine podržao je realizaciju projekta „Leto bez krpelja”, koji je osmislilo Udruženje „Grupa za razvoj ekološke svesti –  GRES” u partnerstvu sa Studentskom unijom medicinara. Cilj projekta jeste podizanje svesti građana o važnosti zaštite od uboda krpelja i prevencije lajmske bolesti.
     
    Osim na području Ade Ciganlije, ove godine kampanja će biti sprovedena i u Topčiderskom parku kod Miloševog konaka, tokom jula, avgusta i septembra. Na promotivnim pultovima gde dežuraju studenti medicine, osim informacija o krpeljima i lajmskoj bolesti, posetiocima će se ponuditi i besplatno korišćenje repelenata i ukoliko se ukaže potreba, odstranjivanje zakačenih krpelja. Radno vreme informativnog pulta je sredom i vikendom od 10 do 18 časova (osim u slučaju velikih padavina, kada se dežurstvo pomera za prvi sledeći dan).

    – Od 1987. godine, kada je lajmska bolest prvi put identifikovana u našoj zemlji, javlja se i potreba za njenim neprestanim praćenjem i edukacijom o opasnostima koje ona nosi sa sobom, načinima preventive i ranog otkrivanja i lečenja. Kako se bolest prenosi ubodom zaraženog krpelja, tako je interesovanje za suzbijanje ovog parazita izbilo u prvi plan. U okviru Zavoda za javno zdravlje postoji savetovalište za lajmsku bolest, a istim problemom se bavi i Institut za epidemiologiju VMA. Poznato je da je oko 21,4 odsto krpelja na teritoriji Beograda zaraženo izazivačem bolesti borelijom (Borelia burgdorferi), a kao najugroženija područja su identifikovani Ada Ciganlija, Banjička šuma, Košutnjak i Topčider.
     
    Posetioci ovih područja tokom sezone predstavljaju posebno ugroženu kategoriju pošto veliki deo svojih aktivnosti obavljaju na zelenim površinama. Deca su apostrofirana kao posebno ugrožena grupa. Zato je neophodno intenzivirati rad na njihovoj zdravstvenoj edukaciji kako bi se rizik od posledica uboda krpelja sveo na najmanju moguću meru – kazala je Nataša Đokić, načelnica u ovom sekretarijatu.  

    Polazeći od činjenica da stanovnici Beograda nisu u dovoljnoj meri upoznati sa biologijom krpelja, da ih većina svrstava u insekte, te da je većina čula za lajmsku bolest, ali ne zna detalje o njoj osim da je prenose krpelji, nevladina organizacija „Grupa za razvoj ekološke svesti – GRES” predložila je projekat „Leto na Adi bez krpelja”. Ovaj projekat je realizovan prošle godine uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine i to u periodu avgust–septembar kao edukativna kampanja. S obzirom na uspeh prošlogodišnjeg projekta, sekretarijat je odlučio da i ove godine podrži kampanju.

    Osnovna namena informativnih pultova jeste promocija odgovornog ponašanja u prirodi. Cilj realizacije projekta nije da ljude uplaši i odvrati od odlaska u prirodu, već naprotiv, da im se pomogne da uspešno sagledaju realne rizike i opasnosti koje potencijalni kontakt sa krpeljima nosi sa sobom, kao i da promoviše usvajanje novih navika koje će svesti na minimum rizik od obolevanja od lajmske bolesti: upotreba repelenata, nošenje svetle odeće, detaljan pregled tela i pranje odeće odmah po povratku iz prirode, odstranjivanje krpelja u prvih dvanaest časova i praćenje mesta uboda narednih mesec dana.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE