Vrbaskoj bolnici sterilizatori za medicinski otpad

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vrbaskoj bolnici sterilizatori za medicinski otpad

  Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da se u Srbiji godišnje generiše 5.000 tona štetnog medicinskog otpada i da je zato, da bi zaštitila građane, EU obezbedila 46 uređaja za preradu tog otpada i 54 specijalna vozila za njegov prevoz.

  Posle puštanja u rad opreme za preradu medicinskog otpada u bolnici u Vrbasu, Dežer je rekao da je taj projekat ostvaren kroz veoma dobru saradnju delegacije EU sa više ministarstava u Vladi Srbije. On je ocenio da je uništavanje medicinskog otpada izuzetno važan projekat iz oblasti zdravstva u koje je EU, podsetio je, u proteklih 10 godina investirala 140 miliona evra.

  Vrednost 46 sterilizatora iznosi 2,6 miliona, dok 54 vozila za transport vrede 600.000 evra. Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se od 5.000 tona štetnog medicinskog otpada oko 60 tona nakupi u Vrbasu, a da su dva sterilizatora za vrbasku bolnicu vredna 140.000 evra.

  Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković ocenio je ovaj projekat veoma značajnim za sve građane jer se tako sprečavaju zarazne bolesti i infekcije. “Ovo je model koji će na teritoriji cele Srbije doprineti da se spreči neadekvatno uništavanje medicinskog otpada”, poručio je Stanković.

  Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić pozvao je i privatne bolnice i ambulante da se uključe i svoj otpad uništavaju na adekvatan način, u sterilizatorima koji će uskoro biti postavljeni. Kao sledeći korak, on je najavio rešavanje pitanja farmakološkog otpada koji je, prema njegovim rečima, takođe veliki ekološki problem.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE