Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odloženi pregovori o izgradnji nuklearke Belene

    Nacionalna električna kompanija (NEK) Bugarske i ruski Atomstrojeksport potpisali su novi aneks ugovora o izgradnji nuklearne elektrane Belene, kojim se pregovori o realizaciji projekta odlažu za tri meseca, odnosno do 30. septembra ove godine.


    Bugarske vlasti su zatražile novo odlaganje pregovora o izgradnji nuklearke, kako bi konsultant po projektu britanska banka HSBC, mogla da završi analizu.

    Analiza treba da pokaže, kakvo je interesovanje za električnu energiju u regionu i po kojim bi cenama mogla da se prodaje (posle čega će biti određena ekonomska opravdanost izgradnje druge bugarske nuklearke), saopštilo je ministarstvo ekonomije, energetike i turizma u Sofiji.

    U 13. po redu aneksu predviđeno je i formiranje finansijske radne grupe koja treba da pojasni uslove finansiranja, koje predlaže ruska strana.

    Sporazum o izgradnji nuklearke Belene potpisan je 2006. u Sofiji.

    Aneksi su se odnosili uglavnom na cenu izgradnje nuklearke, jer su ruski predstavnici predložili fiksnu cenu od 7,3 milijarde evra ili rast od 6,3 procenata na početnu cenu od 3,9 milijarde evra.

    Bugari ne prihvataju ni jednu od te dve ponude i insistiraju na ceni od oko pet milijardi evra.

    Atomska centrala Belene će biti izgrađena na severu Bugarske, na Dunavu, a imaće dva reaktora jačine od po 1.000 megavata (MW), 3+ generacije, novije ruske proizvodnje, za koje u Moskvi tvrde da su najbezbedniji I najmoderniji na svetu.

    Bugarska je zbog nerešenog problema sa finansiranjem ponudila akcionarsko učešće i susednim zemljama, ali zbog klizne cene ni jedna od zemalja nije se uključila u projekat.

    Srbija je na predlog bugarskog premijera Bojka Borisova, odgovorila da je zainteresovana, ali o konkretnim uslovima nije razgovarano.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE