Pušten u rad obnovljeni agregat u HE "Đerdap 1"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pušten u rad obnovljeni agregat u HE “Đerdap 1”

  U hidroelektrani (HE) “Đerdap1”  pušten je u rad revitalizovani šesti agregat, čija je snaga povećana za 10 odsto, a  istovremeno je počela obnova četvrtog agregata.

  Predviđeno je da svake godine bude revitalizovan po jedan agregat HE “Đerdap1”, čime će radni vek hidroelektrane, koja radi već 37 godina, biti produžen za još tri decenije dok će snaga postrojenja biti povećana za 162 megavata (MW), što je ravno  jednoj novoj hidrocentrali.  “Kada bi danas pravili Đerdap, koštao bi verovatno oko tri milijarde evra, a sa manje od 10 odsto od te sume, dobićemo potpuno obnovljeno postrojenje, za još jedan radni ciklus i to sa povećanjem nominalne snage i proizvodnje za možda i celih 10 procenata”, rekao je juče direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković.

  Prema rečima Markovića, u vremenu čistih tehnologija i energije HE “Đerdap 1” je najdragoceniji objekat u Srbiji zbog čega je značaj revitalizacija još veći.

  Marković je čestitao radnicima “Đerdapa”, stranim i domaćim partnerima koji su angažovani na projektu revitalizacije, kao i svima koji su doprineli da se realizuje.


  Savetnik srpskog premijera za energetiku Petar Škundrić čestitao je u ime Vlade Srbije “na izvanrednom  uspehu, koji je postignut u procesu revitalizacije najvećeg hidroenergetskog i opšte energetskog kapaciteta, ne samo u našoj zemlji već u jugoistočnoj Evropi”. “Meni je posebno drago, što možemo na najbolji način da počnemo obeležavanje 155 godina, od Teslinog rođenja, da nije bilo Tesle i Teslinog dela, ne bi mi imali tu priliku da koristimo ove blagodeti energetike i hidropotencijala i naše reke Dunav”, istakao je Škundrić.

  Škundrić je ukazao na veliko angažovanje srpskih i ruskih stručnjaka na realizaciji, kako je rekao, najsloženijeg i najtežeg tehničkog poduhvata.


  Direktor “Đerdapa 1” Dragan Stanković naglasio je da su se radnici najveće domaće HE tokom ovog, za njih pionirskog zahvata, susretali sa nizom izazova i nepredviđenih radova koji su dva i po puta nadmašili planirane poslove.

  Stanje nekih delova agregata zahtevali su neplanirane zamene, što je uz tendersku nabavku i proizvodnju, znatno produžilo planirani rok revitalizacije, rekao je direktor Stanković. Po Stankoviću, “zakašnjenje je nadoknađeno visokim nivoom kvaliteta radova i sticanjem iskustava, koja će uz novu organizaciju nastavka izuzetno kompleksnog i zahtevnog projekta, omogućiti radnicima ‘Đerdapa 1’ da održe planirane rokove u revitalizaciji preostalih pet agregata”.

  Radove na Đerdapu izvodi ruska kompanija “Silovije mašini”. Ukupna vrednost revitalizacije svih šest agregata procenjena je na 168 miliona dolara, od kojih će 105,5 miliona dolara biti obezbeđeno na osnovu klirinškog duga bivšeg SSSR prema nekadašnjoj SFRJ.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE