Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uručene diplome energetskim menadžerima Beograda

    Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF i grad Beograd dodelili su diplome tridesetorici energetskih menadžera beogradskih opština i javno komunalnih preduzeća, koji treba da doprinesu racionalnijoj upotrebi energije u glavnom gradu.

    Uspostavljanje sistema energetskih menadžera u Srbiji značajno će uticati na smanjenje potrošnje energije u našoj zemlji i glavnom gradu, rekao je pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Miloš Banjac.

    On je dodao da će energetski menadžeri, ušteda energije i upotreba obnovljivih izvora energije biti jedan od stubova nove strategije razvoja energetike od 2015. do 2025. godine, podsetivši da je resorno ministarstvo završilo izradu nacrta novog Zakona o energetici i Zakona o racionalnoj upotrebi energije.

    Energetski menadžeri, kako je istaknuto na svečanosti, upravljaju energetskim tokovima u nekoj organizaciji, počev od nabavke i transformacije do potrošnje energije.

    Opštinski menadžeri treba da identifikuju oblasti u kojima je moguće uštedeti energiju i da predlože adekvatne mere koje će doprineti racionalnijoj upotrebi energije u toj lokalnoj samoupravi.

    Direktor Uprave za energetiku grada Beograda Marko Stojanović takođe je ukazao da je energetskom strategijom Beograda do 2030. predviđeno značajno mesto za projekte iz oblasti energetske efikasnosti, koji treba da se finansiraju iz fondova namenjenih za te projekte.

    Edukacija energetskih menadžera trajala je četiri dana, od 8. do 17. juna, nakon čega su predstavnici opština i javno komunalnih preduzeća uspešno položili test, objasnila je predsednik Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić – Karišić.

    Energetski menadžeri iz Beograda, tokom ovog stručnog usavršavanja, pod nazivom „Energetski menadžeri u javnoj upravi: zgradarstvo“, proširili su svoja znanja i upoznali standarde vođenja energetske i politike racionalnog korišćenja energije i obnovljivih izvora u oblasti zgradarstva, naglasila je Arsić-Karišić.

    Među merama kojima se ostvaruje energetska efikasnost u zgradarstvu su uvođenje pravila prilikom projektovanja objekata, primena novih sistema grejanja i hlađenja, upotreba novih specijalizovanih materijala, ali i zamena stolarije, a naročito prozora.

    CEDEF i Uprava grada Beograda za energetiku predstavili su i novi projekat grada Beograda „Izgradnja energetski nezavisnog vrtića“, koji će biti realizovan zahvaljujući pokroviteljstvu društveno odgovornih kompanija koje su donirale sredstva i opštini Savski Venac koja je poklonila plac za izgradnju vrtića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE