Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Brze pruge Kine – Krenuo voz 350 na sat

    Graditelji mreže kineskih vozova velikih brzina krenuli su juče u probnu vožnju na prvorazrednoj liniji Peking-Šangaj, suočeni sa zamerkama oko velike cene prestižnog projekta.

    Voz s državnim zvaničnicima, direktorima kompanija koje su sagradile prugu i novinarima krenuo je iz Pekinga na put dug 1.318 kilometara koji treba da pređe za pet sati – upola manje nego do sada.

    Kineska vlada gradi hiljade kilometara pruga velikih brzina da bi povezala udaljene oblasti i pokazala rastuće bogatstvo i tehnološku moć zemlje.

    Gradnja nove željezničke mreže izaziva pritužbe da je reč o suviše skupom projektu za zemlju u kojoj milioni ljudi i dalje žive u siromaštvu.  Vlada je u aprilu objavila da će maksimalna brzina novih vozova biti smanjena sa 350 kilometara na sat na 350 kilometara na sat i da će cene karata biti niže.

    Peking planira da mrežu brzih pruga ove godne produži na 13.000 kilometara i dostigne 16.000 kilometara do 2020.

    Kineski vozovi su zasnovani na japanskoj, francuskoj i nemačkoj tehnologiji.  Njihovi graditelji pokušavaju da ih prodaju u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, što je izazvalo pritužbe da Peking krši licence prodajući tehnologiju koja je trebala bude korišćena samo u Kini.

    Pruga Peking-Šangaj preseca sedam provincija koje uključuju neke od najnaseljenijih i privredno najrazvijenijih oblasti Kine.

    Ministarstvo železnica kaže da će na novoj pruzi saobraćati 63 para vozova dnevno brzinom od 300 kilometara na sat i 27 vozova koji će razvijati najviše 250 kilometara na sat. Cene su u rasponu od 1.750 juana (269 dolara) za poslovnu klasu na najbržim kompozicijama do 410 juana (63 dolara) za drugu klasu sporijih vozova.

    Vlada planira da ove godine potroši 700 milijardi juana (106 milijardi dolara) na brze pruge. Ministarstvo železnica kaže da je pruga Peking-Šangaj koštala 215 milijardi juana (32,5 milijardi dolara).
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE