Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez jeftinih stanova u Nišu, Vranju i Kruševcu

    U građevinskoj industriji će 1.000 radnih mesta biti ugašeno zbog uvođenja mera Narodne banke Srbije o obaveznom učešću od minimum 20 odsto za većinu stambenih kredita, tvrdi Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije. Grujić kaže da će projekat izgradnje stanova na mestu kasarne „Stepa Stepanović“ biti sigurno završen, ali da su slični takvi projekti planirani na teritoriji cele Srbije pod velikim znakom pitanja.
     
    – Mere NBS su definitivno štetne po građevinsku industriju. Uništiće stotine malih investitora, pogotovo onih van Beograda. Oko 1.000 radnih mesta u građevini će nestati – kaže Grujić.
     
    Direktor Građevinske direkcije kaže da će se za projekat izgradnje više od 1.000 stanova u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar verovatno naći novac, ali se pod ovakvim uslovima postavlja pitanje da li tako nešto sada ima smisla.
     
    – Slični projekti su bili planirani i u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu, Vranju, ali sada su dovedeni u pitanje, kaže Grujić i dodaje  da bi u slučaju projekta na Banjici ovom merom moglo da bude pogođeno oko 150 ljudi, uz napomenu da  ne moraju da brinu jer ćemo svima vratiti novac.

    Učešće manje od 20 odsto mogu da daju samo građani koji dižu subvencionisani stambeni kredit, oni koji imaju drugu nekretninu kao hipoteku i klijenti koji podižu dinarski kredit.
     
    U NBS su kratko potvrdili da će mera bez obzira na sve početi da se primenjuje od 1. jula. Guverner Dejan Šoškić je rekao da je zamena teza da NBS ovim merama ruši građevinsku industriju.
     
    – Građevinska industrija je već godinama u problemu zbog drugih stvari. Ne može biti ozbiljnog napretka građevinske industrije ako kvadratni metar košta četiri prosečne srpske plate, pojasnio je Šoškić za NIN.
     
    Ipak, građani koji ispunjavaju uslove za subvencionisane stambene kredite morali bi da požure jer za ove pozajmice za koje je ostalo učešće 10 odsto, novca u budžetu skoro da i nema.

    U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) predviđaju da bi novac za ovu namenu mogao da bude potrošen u narednih nekoliko meseci.

    – Odobreno je 1,7 milijardi dinara za subvencionisanje stambenih kredita u 2011. godini. Međutim, 600 miliona je rezervisano za subvencionisanje kamata za one građane koji su podigli kredit prošle i pretprošle godine. Ostalo je još 350 miliona dinara, koji u uslovima povećanje tražnje tokom letnjih meseci ne mogu trajati duže od dva meseca – objašnjava Saša Jovanović, direktor Sektora za osiguranje kredita i upravljanje rizikom u NKOSK.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE