Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umeće rukovanja veoma je važno za poslovni uspeh

    Kada se s nekim upoznajete, idete na razgovor za posao ili pak poslovni sastanak – dobar stisak ruke je bitan. Rukovanje može otkriti jeste li nervozni, bojažljivi, patite od nedostatka samopouzdanja, imate „mlaku“ ličnost ili da ste možda preterano agresivni… Odvojite trenutak kako biste ocenili koja od sledećih tvrdnji opisuje vaš način rukovanja i razmislite o tome kakav utisak ostavljate na drugim ljudima:

    Pozitivno rukovanje

    Najbolje da stisak ruke ostavlja utisak da ste samouverena, inteligentna osoba s dobrim društvenim veštinama, kao i neko s kvalitetima  vođe. Kako god okrenete, dobro rukovanje je recept za uspeh. Odvojite nekoliko trenutaka kako biste poboljšali svoje veštine rukovanja. To je jednostavno stvar primećivanja dosadašnjih greški i menjanja navika kako biste pozitivniji utisak.

    Rukovanje se obično događa kada stojite, u poziciji „licem-u-lice“ i ne biste ga trebali pružati u sedećem položaju osim ako druga osoba takođe sedi. Ustajanje će pokazati poštovanje prema drugoj osobi, ali i sebi samima. Ako sedite, ustanite pre rukovanja, i sednite tek kada ta osoba ode ili vam se pridruži u sedenju.

    Jednostavni koraci do pozitivnog rukovanja

    Zakoračite jednom nogom ispred druge i lagano se nagnite unapred.
    Pogledajte tu osobu u oči i uputite joj osmeh istovremeno pružajući ruku. Važno: Pokušajte izbeći gledanje u ruke. Ruke će pronaći jedna drugu i bez pomoći vaših očiju. 
    Kontakt biste trebali ostvariti celim dlanom i prstima, čvrsto (ali ne toliko da ispadne kao da se trudite polomiti toj osobi kosti) i sigurno
    Ruke pomaknite lagano gore-dole dva do tri puta, zadržavajući pogled oči-u-oči
    Razmenite verbalnu dobrodošlicu i prirodno razdvojite ruku   

    Pobrinite se da…

    su vam ruke su čiste i suve
    su vam ruke i nokti negovani
    nemate veliko prstenje koje može nažuljati drugu osobu
    vam je dah je svež (loš zadah se oseća na dohvat ruke)
    da nemate žvakaču u ustima ili hranu za zubima

     
    Rukovanje prilikom razgovora za posao
     

    Utisak koji želite ostaviti rukovanjem na početku razgovora za posao je – profesionalnost, iskrenost i poverenje. Vežbajte pružanje i povlačenje ruke za rukovanje. Veoma je važno da znate i što ćete reći prilikom rukovanja. Dobro bi bilo da kažete nešto u stilu: „Dobro jutro, gospođo X, ja sam npr. Marta Vukelić, drago mi je što smo se upoznali i što ste i pružili priliku da porazgovaramo.“. Završiti možete s: „Gospođo X, uživala sam u razgovoru s vama i hvala vam na informacijama o ovom radnom mestu. Nadam se da ste saznali dovoljno o meni i da će vam to pomoći da donesete odluku da sam ja prava osoba za ovaj posao.“

    Uvek zapamtite popratiti vaše komentare dobrim kontaktnom očima i toplim osmehom. Nikad ne zanemarujte vaše početno i završno rukovanje jer su oni bitan deo utiska koji ostavljate prilikom razgovora za posao.

    Sada kada ste prošli kroz brzinski kurs o rukovanju, ne čekajte niti trenutka – ustanite i pronađite nekog s kim možete vežbati svoje pobedničko rukovanje. Videćete da će utisak koji ostavljate s dobrim rukovanjem biti pozitivan i stvarno će činiti razliku u tome kako vas ljudi doživljavaju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE