Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dodela diploma za energetske menadžere u zgradarstvu

    Centralno-evropski forum za razvoj CEDEF i grad Beograd sutra će dodeliti diplome energetskim menadžerima opština i javno komunalnih preduzeća glavnog grada, saopštio je taj forum.

    CEDEF je, u saradnji sa gradom, organizovao obuku za predstavnike beogradskih opština i javnih komunalnih preduzeća pod nazivom “Energetski menadžeri u javnoj upravi: zgradarstvo”.

    Projekat edukacije bio je podeljen u četiri dana, od 8. juna do 17. juna, nakon čega su predstavnici opština i javno komunalnih preduzeća, polagali test 22. juna čime je obuka i završena.

    Energetski menadžeri iz Beograda, tokom ovog stručnog usavršavanja, dobili su priliku da prošire saznanja i upoznaju standarde vođenja energetske politike, politike racinalnog korišćenja energije i obnovljivih izvora energije u oblasti zgradarstva, koji se već uspešno primenjuju u zemljama regiona.

    Posle obuke, svi polaznici su uspešno položili test za zvaničnu diplomu grada Beograda.

    Na svečanom uručenju sertifikata govoriće gradski arhitekta grada Beograda Dejan Vasović , pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku Miloš Banjac, predsednik Upravnog odbora CEDEF Jovanka Arsić – Karišić.

    CEDEF i Uprava grada Beograda za energetiku će da predstave i novi projekat grada Beograda – “Izgradnja energetski nezavisnog vrtića”.

    Ovaj projekat će biti realizovan zahvaljujući pokroviteljstvu društveno odgovornih kompanija koje su donirale sredstva i opštini Savski venac koja je poklonila plac za izgradnju vrtića.

    U okviru ovog projekta, stari vrtić na toj lokaciji biće saniran i renoviran.

    Prosečna potrošnja energije u Srbiji je znatno veća od evropskog proseka, a čak 50 odsto se potroši u zgradama.

    Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je najveći broj zgrada u Srbiji izgrađen, nije se vodilo mnogo računa o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije.

    Danas ove zgrade iziskuju brojne intervencije ne bi li se njihova energetska efikasnost podigla na propisan nivo.

    Među merama kojima se ostvaruje energetska efikasnost u zgradarstvu su i uvođenje pravila prilikom projektovanja objekata, primena novih sistema grejanja i hlađenja, upotreba novih specijalizovanih materijala, ali i zamena stolarije, a naročito prozora, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE