Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dozimetri za decu Fukušime

    Deca koja žive u najvećem gradu u blizini nuklearne elektrane Fukušima-Daići dobiće merače radijacije. Prema odluci japanskih vlasti, doziometar će dobiti oko 34.000 dece.

    Deca koja žive u najvećem gradu u blizini nuklearne elektrane Fukušima-Daići, koja je teško oštećena tokom zemljotresa i cunamija koji je 11. marta pogodio Japan, dobiće merače radijacije, kako bi se pratila njihova izloženost radijaciji.

    Oko 34.000 dece, prema odluci japanskih vlasti, dobiće dozimetar, kako je saopšteno, zbog rastuće zabrinutosti o njihovoj bezbednosti, pošto nuklearna kriza u nuklearki Fukušima predstavlja potencijalnu dugoročnu pretnju.

    Dozimetri će deci starosti od četiri do 15 godina koja žive u Fukušimi, biti podeljeni u septembru.
     
    Energetski koncern TEPCO u čijem je vlasništvu nuklearka Fukušima-Daići izvinio se građanima.

    „Jako nam je žao što smo vam izazvali brigu“, rekao je predsednik koncerna Masataka Šimicu na sastanku akcionara. Na današnjem sastanku se, prema pisanju dnevnika „Nikej“, pojavio rekordan broj akcionara, čak preko 8.600.

    TEPCO je izložen oštrim kritikama zbog nuklearne katastrofe u svom postrojenju. Više od 4.000 akcionara se putem medija izjasnilo da koncern istupi iz nuklearne energije.

    TEPCO-u je potrebna visoka svota novca kako bi obeštetio žrtve i za stabilizaciju reaktora, citirao je „Nikej“ šefa koncerna Šimicua. Njegov koncern, kako je istakao, nalazi se u do sada neviđenoj krizi.

    Šimicu je ostavkom preuzeo odgovonsot za krizu, a njegov naslednik je dosadašnji dirketor Tošio Nišizava.

    Istovremeno je vrednost deonice TEPCO pao na berzi u Tokiju, pošto je koncern morao da zaustavi rad novog sistema za hlađenje reaktora sa dekontaminiranom vodom.

    Sistem je, u ponedeljak veče, nakon što je pokrenut, morao biti zaustavljen zbog novog curenja, objavila je televizija „NHK“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE