Ugovor za ekološki projekat na deponiji Bubanj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugovor za ekološki projekat na deponiji Bubanj

  Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i direktor italijanske asocijacije “Anesta” Feliće Soćimaro potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izradu projektne dokumentacije i sprovođenje projekta kroz mehanizam čistog razvoja na deponiji Bubanj u Nišu.

  – To je prvi projekat takve vrste u Srbiji, a njime će se, uz investicije italijanskih kompanija, rešiti problem nagomilanog metana na deponiji, koji će se izvlačiti i od njega će se praviti energija. Ova investicija, koja predstavlja direktnu primenu Kjoto protokola, imaće dva rezultata – stvaranje novog produkta i smanjenje emisije štetnih gasova – objasnio je ministar životne sredine, rudastva i prostornog planiranja Oliver Dulić nakon potpisivanja ugovora.

  Ministar je naveo da Mehanizam čistog razvoja (CDM) podrazumeva primenu projekata za smanjenje emisija u zemljama koje su pristupile Protokolu, a takvi projekti mogu pomoći lokalnim zajednicama u rešavanju postojećih problema i negativnih uticaja na stanje životne sredine.

  On je naveo da je Srbija otvorena za to da druge države, institucije i preduzeća, kroz konkretne investicije u neke projekte, omoguće rešavanje određenih problema u zaštiti životne sredine, a da te investicije naplate kroz mehanizme koje predviđa Kjoto protokol.

  – Projekat će omogućiti da se kroz izvlačenje metana i njegovo pretvaranje u struju izdaju zeleni sertifikati – naveo je gradonačelnik Niša Miloš Simonović, dodajući da Srbija time šalje jasnu poruku da primenjuje potpisani Kjoto protokol.

  Ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio podsetio je da dve države u toj oblasti ne počinju od nule, već je saradnja definisana kroz nekoliko sporazuma potpisanih sa resornim ministarstvom.

  – Glavni cilj je da radimo zajedno, da ovakvi projekti budu sprovedeni i italijanske kompanije posluju u jasnim pravnim okvirima i fer okruženju – naveo je Varikio.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE