Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usvojen predlog URS o lokalnoj samoupravi

    Poslanici republičkog parlamenta usvojili u načelu predlog Ujedinjenih regiona Srbije za izmenu Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

     
    Za predlog zakona u načelu glasalo je 110 poslanika vladajuće koalicije. Poslanici se sada izjašnjavaju o amandmanima na izmene zakona.
     
    Najvažnija izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava odnosi se na procentualno izdvajanje za opštine od poreza na prihode, pa će tako opštinama umesto dosadašnjih 40 odsto ići 80 odsto, dok će siromašne lokalne samouprave dobijati neizmenjen iznos transfera iz republičkog budžeta.

    Prema tom zakonskom predlogu, Beograd bi bio jedina jedinica lokalne samouprave u Srbiji koja više ne bi dobijala transfere iz republičkog budžeta, a umesto njemu taj novac bi se u vidu transfera solidarnosti raspodelio svim drugim gradovima i opštinama, pri čemu bi najviše dobili najsiromašniji.

    Posle glasanja o predlogu URS-a koje je zakazano u 11 časova trebalo bi da budu održane još dve sednice.

    Na dnevnom redu su, između ostalog, dva zajma Evropske investicione banke ukupne vrednosti 750 miliona evra, koji će poslužiti kao garancije za kompaniju Fijat automobili Srbija.

    Na dnevnom redu druge sednice, su, pored ostalih, zakonski predlog o mladima, davanje garancija za zaduženje preduzeća „Srbijagas“, sporazum Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o regulisanju duga te zemlje prema Srbiji i drugi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE