Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Fukošimi prečišćeno 1.000 tona radioaktivne vode

    Postrojenje za prečišćavanje u havarisanoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići, u test-fazi, prečistila je oko 1.000 tona visoko radioaktivne vode, saopštio je francuski koncern “Areva”, koji je isporučio postrojenje.

    “Areva” je zajedno sa američkim preduzećem “Kurio” u rekordnom vremenu postavio postrojenje. Samo pet sati nakon stavljanja u pogon, postrojenje je u subotu moralo biti isključeno zbog kvara.

    Prema podacima japanskog energetskog koncerna “Tepco”, u čijem je vlasništvu nuklearka Fukušima, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju, delovi firme “Kurion” su se pokvarili zbog visokog udela radioaktivnog Cezijuma u vodi koju treba da prečisti. Usled ovog kvara “Kurion” je bio prinuđen da izvrši izmene.

    Od utorka u podne do srede prepodne, po lokalnom vremenu, “Tepco” je ponovo testirao postrojenje. U tom testu je, prema saopštenju “Areva”, prečišćeno hiljadu tona visoko radioaktivne vode.

    Prema “Tepco” juče je trebalo biti održano drugo testiranje postrojenja, ali je odloženo zbog problema sa meračima firme “Kurion”.

    Posle zemljotresa i cunamija u nuklearki Fukušima, usled hlađenja oštećenih reaktora, nakupilo se oko 100.000 tona radioaktivne vode, koja sprečava radnike u izvršavanju popravki.

    Postrojenje za prečišćavanje vode, prema podacima proizvođača, može da prečisti 50 tona vode u satu, to jest 1.200 tona dnevno.

    Radioaktivnost vode se u tom procesu smanjuje za 1.000 do 10.000 puta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE