Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mobilni telefoni mogu smanjiti plodnost muškarca

     Mobilni telefoni mogu smanjiti plodnost muškarca i do 30 posto čak i kad nisu u upotrebi. Najnovije upozorenje dolazi iz Svetske zdravstvene organizacije koje je, podsetimo, i službeno izjavila da mobilni telefoni mogu uzrokovati rak. 


    Novo istraživanje sprovedeno je u Kanadi pri QU-u (Queen’s University) i u njemu se sugeriše da muškarci sa spermom lošeg kvaliteteta i manje spermatozoida možda provode previše vremena uz mobilne telefone zbog čega su izravno izloženi štetnom uticaju elektromagnetnih talasa.

     
    „Čini se da mobilni telefoni povećavaju nivo testosterona u telu, ali isto tako mogu dovesti do pada kvaliteta sperme u smisli pokretljivosti i koncentrisanosti što smanjuje šanse za oplodnju“, stoji u službenom saopštenju.

    Stručnjaci su uvereni da mobiteli na ovaj način štete čak i kad su u stanju mirovanja. Upravo zbog toga bi korisnici  tih naprava trebali izbegavati njihovo nošenje na pojasu ili u pantalonama već ih držati u aktovkama, torbama i tome slično; u prevodu, treba ih držati dalje od tela i maksimalno ih izbegavati kad ih kad se ne koriste.

    Brojni stručnjaci koji s izravno bave lečenjem neplodnosti tvrde da su muškarci u 40 posto slučajeva ti koji imaju problem, a razlog za to je često nepoznat. Upravo zato ovo istraživanje ima važne implikacije u spomenutom kontekstu s obzirom da je korišćenje mobilnih telefona postalo svakodnevno. Međutim, svi se slažu da je potrebno sprovesti još analiza kako bi se tačno videlo do koje mere oni utiču na mušku reproduktivnu sposobnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE