Danas: Merkator kupuje Jabuku i Familiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Merkator kupuje Jabuku i Familiju

  Slovenački Merkator zainteresovan je za širenje u Srbiji i pregovara o kupovini maloprodajnog lanca Familija a od nedavno i trgovinskog preduzeća Jabuka, piše današnji broj dnevnog lista Danas.

  Merkator je zainteresovan za 12 velikih prodavnica, u kojima sada posluju SOS marketi, dok će ostati 19 manjih objekata, koji će nastaviti da rade kao i do sada, jer još nije došlo vreme za njihovo ukidanje.

  Međutim, ne postoje garancije da će u SOS marketima koji nastave sa radom cene biti podjednako povoljne kao i do sada, niti da će im ostati isti dobavljači.

  “Mi nećemo moći da naručujemo iste količine robe, pa ne znamo ni da li će proizvođači prodavati robu pod istim uslovima kao do sada, što nam je omogućavalo izuzetno pristupačne cene”, kaže Milena Radulović, direktor marketinga SOS trgovine.

  U petak je objavljeno da će slovenački Merkator i Agrokor hrvatskog biznismena Ivice Todorića, započeti pregovore oko spajanja maloprodaje. U ovom trenutku se ne zna da li će tim razgovorima biti obuhvaćena i Todorićeva mreža u Srbiji Idea jer obe trgovine mogu da se osete ugroženim posle prodaje Delta Maksija belgijskom lancu Delez.

  Ipak, izbor srpskih firmi sa kojima je Merkator ušao u pregovore, ide u prilog pretpostavke da će i u Srbiji doći do spajanja hrvatske i slovenačke vodeće trgovine. Naime, koncept prodaje – po nekoliko velikih hipermarketa i mreža manjih objekata koje pokrivaju tržište, pristupačne cene i vikend akcije – sličan je Todorićevom Konzumu u Hrvatskoj.

  U slučaju da sve svi nivoi preuzimanja i spajanja realizuju, krajnji rezultat bio bi da oba lanca, Rodić i Merkator s jedne i Idea sa druge strane, mogu da budu značajna konkurencija Belgijancima u Maksiju, koji promoviše sličan koncept trgovine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE