Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija regatom obeležava Svetski dan vetra

    U Srbiji će danas prvi put biti obeležen Svetski dan vetra, regatom na Savi u Beogradu, koju organizuje Srpsko udruženje za energiju vetra (SEWEA).


    Regata, koja počinje u 12.00, na levoj obali Save, kod jedriličarskog kluba Gemaks, biće takmičarskog karaktera i sastojaće se iz tri trke jedrilica.

    U prve dve trke (klase Optimist i Laser) učesnici će biti deca, dok će u trci klase Mikro učestvovati iskusni jedriličari. Obeležavanje Dana vetra, 15. juna, počelo je 2007. godine u Evropi da bi 2009. postalo globalni događaj. Organizuju ga Evropsko udruženje za energiju vetra (EWEA) i Svetski savet za energiju vetra
    (GWEC).
     
    Svetski dan vetra obeležen je ove godine u više od 75 zemalja, kako bi se na najbolji način istakle prednosti vetra kao energenta. Svet je na kraju 2010. godine, prema podacima Saveta, imao elektrane na vetar instalisane snage 194.390 megavati, za gotovo 36.000 megavati veće nego godinu dana ranije.
     
    Gledano prema kontinentima, najveće instalisanu snagu imala je Evropa, od 86.075 megavati, od čega 84.074 megavati u 27 zemalja Evropske unije. Prema procenama EWEA, struja proizvedena iz vetra pokriva nešto više od pet odsto ukupne evropske potrošnje električne energije.
     
    Srbija je jedna od tri evropske zemlje koja nema nijedan vetrogenerator u elektroenergetskom sistemu. Kako su ranije najavili u Srpskom udruženju za energiju vetra, prvi vetropark u Srbiji mogao bi da bude izgrađen za dve godine.
     
    Planirano je da prve vetrenjače ukupne snage oko 400 megavata budu sagrađene u Indjiji, Kovinu, Plandištu i Vršcu. U njih će investitori uložiti oko 700 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE