Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Konferencija o upotrebi nauke u postizanju energetske efikasnosti

    Naučni skup „Nauka u službi razvoja savremene energetike, rudarstva i podizanja energetske efikasnosti“ biće održan danas u Inženjerskoj komori Srbije.

    Na konferenciji će biti prikazani rezultati i dostignuća koja su ostvarena u okviru 66 projekata, realizovanih tokom trogodišnjeg istraživačkog ciklusa.

    Energetika je postala jedan od ključnih sadržaja u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, zbog čega je Ministarstvo prosvete i nauke Srbije uvrstilo energetiku i energetsku efikasnost među sedam najvažnijih istraživačko-razvojnih prioriteta Srbije, navodi se u saopštenju.

    Uspešan i funkcionalan razvoj energetskog sektora uslov je i mera kvaliteta života, a obezbeđivanje potrebnih količina energije za tekuće i razvojne potrebe je ograničavajući faktor rasta standarda građana.

    Neobnovljivi i obnovljivi energetski izvori u Srbiji su veoma ograničeni, a mogućnost uvoza i raspoloživi ekonomski potencijal Srbije za te namene je veoma skroman, ističe se u saopštenju.

    Sprovođenje programa energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u Srbiji i sredstva koja se izdvajaju za te programe stalno se unapređuju, jer Vlada Srbije želi da prati istraživačke i razvojne trendove EU.

    Zbog toga Ministarstvo prosvete i nauke poseban naglasak stavlja na formiranje istraživačkog kadra za oblast energetike i energetske efikasnosti, jer je negovanje mladih kvalitetnih istraživača u ovim interdisciplinarnim oblastima veoma zahtevan proces, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE