Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Nabuko“ traži nove partnere

    Konzorcijum „Nabuko“ mogao bi da se popuni novim partnerima zbog rastućih troškova, a pregovori se vode sa kompanijama „Britiš Petroleum“, „Socar“, „Statoil“, „GDF Suez“ i „Total“ s tim što će prednost imati kompanije proizvođači gasa, izjavili su za agenciju Rojters izvori u konzorcijumu.

    U konzorcijumu za sada učestvuje turska kompanija „Botas“, austrijska OMV, nemačka RWE, mađarska MOL, rumunska „Transgaz“ i belgijska BEH.

    Turski izvori, bliski projektu, ranije prošlog meseca izjavili su da su procenjene investicije u gasovod povećane na 12-15 milijardi evra sa 7,9 milijardi, s tim što bi investiciono rešenje o projektu moglo da se odloži do 2012. godine.

    Puštanje gasovoda u rad prvobitno je bilo planirano za 2015. godinu, propusni kapaciteti su procenjeni na 31 miijardu kubnih metra godišnje, a dužina maršrute je ocenjena na 4.000 kilometara. Početak isporuka gasa gasovodom „Nabuko“ je zatim odložen do 2017. godine.

    Rusija realizuje alternativni gasovod „Južni tok“ koji predviđa izgradnju gasovoda za izvoz ruskog gasa u Evropu zaobilazeći tranzitne zemlje. Ruski „Gasprom“ računa da isporuke tim gasovodom počnu krajem 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE