Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: „Red komerc“ izvezao 50 tona paprike u BiH

    Privatno preduzeće Red komerc iz Podgorice, pre sedam dana, prvo je počelo sa otkupom povrća i voća od poljoprivrednih proizvođača iz okoline glavnog grada. Do sada je otkupljeno oko 50 tona paprike, a u toku je i otkup dinje.

    Vlasnik preduzeća Edo Mušović kaže za Pobjedu da ove sezone planiraju da izvezu oko 6.000 tona proizvoda, što je znatno više nego lani, kada je sa količinom od 4.000 tona bio pojedinačno najveći otkupljivač u Crnoj Gori.
     
    Izvoz u EU
     
    – Nadamo se da ćemo ove godine otkupiti više proizvoda, iako je grad u Zeti i Malesiji uništio određenu količinu zasada. Papriku i dinju ćemo prvo plasirati na tržište Bosne i Hercegovine. Kada proizvođači budu imali više proizvoda ići ćemo i na druga tržišta. Imamo kupce u Srbiji, a od 1. jula izvozićemo na tržišta Hrvatske, Rusije, kao i zemalja EU – Austrije, Francuske, Švedske, Danske, možda i Nemačke – kaže Mušović.

    Prema njegovim riječima, paprika se na početku otkupljivala po ceni od 0,50 do 0,60 evra, dok je poslednja cena bila 0,40 evra sa otvorenog, a 0,45 iz plastenika. Dinja je, kaže, bila 0,40, a sada 0,30 evra.

    Mušović procenjuje da je grad u Zeti i Malesiji, koji je prošle sedmice uništio mnoge zasade povrća, smanjio posao, odnosno ponudu za najmanje dvadeset odsto.
     
    Standardi
     
    On kaže da crnogorska lubenica i paprika imaju najviše šansi da budu izvezene na tržište EU, koje je vrlo zahtevno kada je reč o pakovanjima i ostalim standardima koje treba da ispunjava isporuka povrća.

    – Proizvod mora da bude kalibriran. Obično se traži lubenica od pet do deset kilograma i nju možemo kalibrirati ručno. Takođe i papriku. Paradajz, međutim, nemamo uslova da kalibriramo, a za austrijsko tržište se traži, recimo dve veličine 48-52 milimetra i 58-68 milimetara, kao i određena sorta koju mi ne proizvodimo – objašnjava Mušović.

    Otkup paradajza, prema njegovim rečima, očekuje se za desetak dana, a probaće da je izvezu u Rusiju.

    – Cena je još dobra za poljoprivredne proizvođače, jer se kreće od 0,50 do 0,60 evra. U odnosu na region još uvijek je viša – kaže vlasnik Red komerca.
     
    „Plodovi“ planiraju otkup krompira i krastavaca
     
    Akcionarsko preduzeće u kojem je država najveći vlasnik – AD „Plodovi“ ovih dana planira da počne otkup mladog krompira, kupusa i krastavaca, robe kojoj je „zaštekao“ plasman na domaćem tržištu.

    Iz ove firme su nam kazali da bi ovih dana trebalo da otkupe oko 80 tona krompira i 20 tona krastavaca. Rečeno nam je i da je dogovor Ministarstva i glavnog grada da predstavnici Sekretarijata za razvoj preduzetništva i „Plodova“ obilaze proizvođače iz Zete i Malesije, kako bi prikupljali podatke o ponudi robe koja bi se realizovala preko ovog preduzeća.

    „Plodovi“ su, kako nam je rečeno, posredovali između pojedinih proizvođača i kompanije Voli, koja je zainteresovana da u narednom periodu kupi do 100 tona kupusa.

    Za krompir proizvođači „Plodovima“ nude cenu od 0,25 evra, a za krastavac 0,20 evra.

    Iz „Plodova“ kažu da, kada je krastavac u pitanju, postoji disparitet cena u odnosu na region, ali da će pokušati da otkupe robu i lageruju je na određeno vreme do povoljne situacije za izvoz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE