Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU od Srbije i EPS očekuje više obnovljive energije

    Evropska unija (EU) očekuje da se Srbija više okrene proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, jer se tako nastavlja borba za smanjenje emisije ugljendioksida, izjavio je direktor Direktorata EU za energiju Filip Lou.

    „Zbog tih ciljeva, koje je odredila i EU, neopohodno je provoditi projekte Elektrorivrede Srbije (EPS) iz „Bele“ i „Zelene knjige“, rekao je on u Briselu posle razgovora sa delegacijom EPS, koju je predvodio generalni direktor Dragomir Marković.

    Kako je saopštio EPS, Lou je rekao da Direktorat za energiju i evropske institucije podržavaju aktivnosti EPS, a da su posebno zadovoljni projektima predstavljenim u „Beloj knjizi“, kao i realizacijom aktivnosti koje su navedene u „Zelenoj knjizi“.

    Prvi čovek Direktorata EU za energiju istakao je da je Srbija veoma važan član Energetske zajednice jugoistočne Evrope, a da su veze izmedju EU i Srbije sve bliže, posebno u ekonomskom domenu.

    Lou je naglasio da su veze za snabdevanje gasom preko Srbije ka EU istovremeno važne za oba partnera i da na delu od Baltičkog mora do Jadrana niko ne sme ostati izolovan.

    O tome šta je potrebno da se uradi kako bi se unapredio razvoj energetskog tržišta, on je rekao da državne institucije kroz jasan regulatorni okvir kompanijama dozvole da razvijaju planove u veoma predvidljivim ekonomskim uslovima.

    „Važno je dozvoliti kompanijama da razvijaju nove napredne proizvodne tehnologije i ta rešenja bitna su za Vladu i državne institucije“, rekao je direktor Direktorata EU za energiju.

    Primena evropskih zakona, kako je istakao Lou, bitna je da bi evropski partneri, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka i ostale evropske finansijske institucije, nastavili da koofinansiraju sigurnost snabdevanja i pomognu snažan ekonomski razvoj Srbije i regiona.

    Poruka susreta sa direktorom Direktorata za energe EU je, kako je istakao izvršni direktor EPS Bratislav Čeperković, da energetski sektor Srbije treba da razvija konkurentnost tržišta i iskoristi iskustva evropskih institucija.

    Generalni direktor EPS Dragomir Marković je istakao da će to javno preduzeće sve snage usmeriti u dostizanje tih ciljeva i pomoći državnim organima da se stvori ambijent u kojem će se realizovati sve ono što se EPS-u i državi preporučuje u energetici.

    „Od vrha Direktorata čuli smo niz preporuka za evropski put srpske elektroenergetike, od kojih je najveći broj upućen na adresu države“, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE