Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bebe u inkubatorima starim tri decenije

    Kada bi se primenili standardi EU u Institutu za neonatologiju, od 93 postojeća inkubatora ostalo bi svega 25! Preostalih 68, među kojima su i četiri van funkcije, moralo bi da ide na đubrište, jer su stariji od 10 godina: 33 imaju između 10 i 20, a čak 35 inkubatora u jedinoj referentnoj ustanovi za zbrinjavanje prevremeno rođenih beba, ”napunilo” je tri decenije!

    – Trenutno u inkubatorima imamo 76 beba, kaže dr Branislava Dedović-Bjelajac iz Instituta za neonatologiju Srbije. – Trudimo se da inkubatore redovno servisiramo, ali je to skupo. Ne postoje rezervni delovi, pa se improvizuje.

    Prošle godine su, međutim, za Institut nabavljena samo četiri stacionarna inkubatora: dva iz budžeta Ministarstva zdravlja, a dva iz donacije EPS, od kojih je jedan stigao tek u martu ove godine. Godinu ranije iz donacije italijanske vlade Institut je dobio 10 stacionarnih i jedan transportni inkubator.

    – Od 2002. do 2010. godine Ministarstvo zdravlja je u Institut za neonatologiju uložilo 55,4 miliona dinara,  kaže Zoran Stanković, ministar zdravlja. Ulažemo koliko možemo. Ove godine je za ovu ustanovu predviđena nabavka opreme u vrednosti od 12,7 miliona dinara.

    Dr Bjelajac kaže da je posle inicijative Upravnog odbora u Institut za neonatologiju iz Ministarstva zdravlja, krajem prošlog meseca, stiglo obaveštenje da je odvojeno pet miliona dinara za nabavku pet stacionarnih inkubatora. Postupak nabavke je u toku.

    U ostalim zdravstvenim centrima situacija sa inkubatorima nije toliko alarmantna, ali tamo nema ni toliko dece kojima su ove mašine jedina šansa da prežive. Prema podacima Ministarstva zdravlja u 50 zdravstvenih ustanova u Srbiji postoji trenutno 530 inkubatora. Prema tom broju ispunjavamo standarde Evropske asocijacije neonatologa, po kojima na 7.000 novorođene dece ”dolazi” 25 inkubatora. I u Ministarstvu zdravlja, međutim, priznaju da je neophodna zamena inkubatora starijih od 10 godina, a trenutno najstariji inkubator u Srbiji kupljen je još 1973. godine!

    Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, recimo, na Odeljenju za neonatologiju postoji 29 inkubatora. Najmlađi je nabavljen pre tri, najstariji pre 12 godina.

    – Svi inkubatori su redovno servisirani, u ispravnom su stanju i momentalno su svi u upotrebi – kaže Jelena Jurišin iz KC Vojvodine. – Prema broju porođaja, kojih je godišnje oko 6.700, i procentu dece koja na kraće, ili duže vreme moraju u inkubator, imamo optimalan broj ovih aparata. Ovde se dnevno rodi oko 20 beba, a u inkubator, u proseku, mora između 8,6 i 10 odsto.

    Profesor dr Dušan Stanojević, direktor GAK ”Narodni front”, kaže za ”Novosti” da inkubatori nisu neophodni samo za prevremeno rođenu decu, već i za onu rođenu u terminu, kojima je za adaptaciju potrebno da budu u inkubatoru od nekoliko sati do dana.

    – Mi imamo oko 40 inkubatora, redovno se servisiraju i svi rade, ali to košta, kaže prof. Stanojević. Čim se neki inkubator pokvari zovemo servisera i možemo da podnesemo da dan-dva nije u funkciji. Od 20 dnevno rođenih beba, dve u proseku moraju u inkubator.

    CENA OD 10.000 DO 25.000 EVRA
    Dr Branislava Dedović-Bjelajac kaže da prema nabavkama sprovedenim prošle godine, procenjena vrednost inkubatora bila bi 1.200.000 dinara sa PDV. Cene zavise od karakteristika inkubatora i proizvođača, i variraju od 10.000 do 25.000 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE