Bujanovcu preti zaraza

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bujanovcu preti zaraza

  Bujanovcu preti širenje zaraze, jer se zbog blokade prilaza deponiji u selu Rakovac, smeće iz grada ne uklanja već 11 dana, izjavio je danas tehnički direktor javnog preduzeća “Komunalac” Semni Aliu.

  On je kazao da zbog te blokade, koju sprovode meštani Rekovca zahtevajući zatvaranje deponije, “Kominalac” ne može da uklanja smeće iz grada, jer nema gde da ga odloži, pa je grad “zatrpan otpadom”. Kako je dodao, pogoršanju situacije doprinose i psi lutalice koji noću raznose smeće iz plastičnih kesa koje se gomilaju pored kontejnera.

  “Situacija sa smećem u Bujanovcu apsolutno kritična, preti širenje zaraze, ali vozila ‘Komunalca’ ne mogu da uđu na deponiju čiji su ulaz blokirali meštani, niti smeju da koriste neku drugu lokaciju za odlaganje bez pismenog naloga iz opštine”, kazao je on.

  Republička inspektorka za zaštitu životne sredine Marina Đurđević izjavila je da je opština Bujanovac u skladu sa novim Zakonom o upravljanju otpadom u maju 2009. godine potpisala protokol o pristupanju zaključenju sporazuma za zajedničko regionalno upravljanje komunalnim otpadom u Pčinjskom okrugu.

  “Nezadovoljstvo meštana Rakovca je opravdano, stanje na deponiji zahteva hitne mere za zaštitu životne sredine, već je urađen projekat za njeno zatvaranje i sanaciju, ali da bi se sa tim projektom konkurisalo kod Fonda za zaštitu životne sredine moraju biti rešeni imovinski odnosi za zemljište na kome se deponija nalazi”, kazala je Đurđević.

  Da u Bujanovcu postoji kompletno urađena dokumentacija i projekti za upravljanje otpadom, koja u jednom delu podrazumeva i zatvaranje deponije kod Rakovca i odlaganje otpada iz Bujanovca na regionalnu deponiju “Meteris” kod Vranja, potvrđuje i opštinski inspektor za zaštitu životne sredine Agim Haliti, koji navodi da se sa realizacijom tih projekata nije ni počelo.

  “Osnovni problem sa realizovanjem bilo kakvog projekta vezanog za deponiju kod Rakovca jesu i nerešeni imovinski odnosi, jer deponija se nalazi na zemljištu koje je u vlasništvu ‘Srbijašuma’, šumske uprave u Bujanovcu, a njen korisnik je ‘Komunalac'”, kazao je Haliti.

  On je naveo da je kao opštinski inspektor za zaštitu životne sredine doneo privremene mere koje su dostavljene “Komunalcu”, a koje podrazumevaju podizanje ograde oko smetlišta, zabranu pristupa fizičkim licima deponiji, nasipanje zemljom sloja otpada na svakih pola metra i uvođenja dežurstva druge smene, ali da je neophodno da se što pre nađe dugoročno rešenje.

  Predsednik mesne zajednice Rakovac Ljubiša Stošić izjavio je za Betu da se meštanima u
  toku 11 dana blokade prilaza deponiji nije obratio niko od zvaničnika iz opštine sa nekim konkretnim predlogom kako i kada će biti rešen problem sa otpadom, što je njihov osnovni zahtev da bi prekinuli blokadu prilaza deponiji.

  “Smetlište kod Rakovca mora da se zatvori, tamo ne može da se nalazi ni transfer stanica za upravljanje otpadom, jer je svega 500 metara udaljena od dva izvorišta vode”, kazao je Stošić.

  Prema njegovim rečima, za meštane nije prihvatljivo ni podizanja ograde oko deponije, jer nagomilani otpad već sada dostiže deset metara visine, a smeće je počelo da se presipa i na okolne njive koje meštani ne mogu da obrađuju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE