Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinju operacije gojaznih u KCS

    Operacije ekstremno gojaznih pacijenata počinju danas (9. jun) u Multidisciplinarnom centru za lečenje gojaznosti Kliničkog centra Srbije, a intervencije će zajedno sa našim lekarima izvesti doktori iz Norveške, koji su obučavali srpske stručnjake za ove zahvate.
     
    Planirano je da danas bude operisano troje ljudi, a isti broj pacijenata će biti podvrgnut intervenciji i sutra i prekosutra.

    Hirurško lečenje preterano gojaznih građana ne preduzima se samo zbog estetskog izgleda, kažu lekari, već pre svega da bi se sprečila mnoga oboljenja koja prate ljude sa velikim viškom kilograma.

    Vesna Lulić, (37) laborantkinja iz Subotice, kaže da je kada je došla u KCS imala 135 kilograma i da je zahvaljujući posebnom režimu ishrane u ovoj ustanovi uspela da izgubi deset kilograma.

    „Srazmerno mojoj visini, posle operacije bi trebalo da imam oko 70 kilograma. Počela sam da se gojim zbog stresa, u 27. godini, kada mi je muž umro. Shvatila sam da nepravilno držanje dijeta pravi više štete nego koristi. Višak kilograma mi je predstavljao veliki teret i zato što sam skretala pažnju ljudima na ulici. Zato mislim da je ova operacija pun pogodak. Moj želudac više neće slati signal mozgu da sam gladna. To je poenta cele priče“, objašnjava Lulićeva, koja će biti operisana u KCS-u.

    U našoj zemlji oko sto osoba čeka na operaciju kako bi se rešili velikog viška kilograma.

    Za prvih 30 operacija troškove „pokriva” RZZO, a lekari se nadaju da će svi pacijenti kojima je neophodna intervencija moći da se operišu o trošku države.

    U KCS-u objašnjavaju da planiraju obavljanje tri vrste laparoskopskih operacija u lečenju gojaznosti. Prva je postavljanje prstena oko želuca, druga je sužavanje ovog organa celom dužinom, čime se sprečava unošenje veće količine hrane, a treća, koja je i najkomplikovanija intervencija, jeste takozvani gastroenteralni bajpas.

    Intervencija podrazumeva presecanje želuca i ostavljanje malog dela koji se spaja sa tankim crevom, a cilj je da pacijent manje oseća glad i da samim tim ne jede puno.

    Kako je najavio dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, laparoskopske operacije će biti izvedene u rekonstruisanom odeljenju, u čiju svrhu je nabavljen specijalni operacioni sto, instrumenti i aparati, „ojačani” kreveti, šira vrata i posebni toaleti.

    Jedna intervencija staje između dve i tri hiljade evra.

    Oni koji smatraju da im je zbog viška kilograma neophodna intervencija, mogu da dođu na pregled u KCS sa uputom lekara, a posle obavljenih konsultacija i analiza sledi poziv na sastanak konzilijuma koji određuje terapiju za pacijenta i procenjuje šta je idealno za njega.

    Pretpostavlja se dana ovim prostorima živi između 10.000 i 15.000 ljudikojispadaju u kategorijupregojaznihikoji mogu da budu kandidatizanovu vrstu operacije.

    Gojaznim se smatraju oni muškarci kojima je obim struka veći od 94 centimetra, kao i žene kod kojih on prelazi 80 centimetara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE