Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovi za prevenciju raka dojke i jajnika

    Lek za prevenciju raka dojke i jajnika više nije daleka budućnost, zaključili su naaučnici na kongresu Udruženja za kliničku onkologiju u Čikagu. Optimizam temelje na novim istraživanjima koja pokazuju veliki napredak na području lečenja i prevencije karcinoma koji ugrožava život žena.
     
    Intenzivno se testiraju dva leka s preventivnim delovanjem. Jedan od njih je aromasin koji ograničava lučenje estrogena i koji se pokazao delotvornim kod žena koje su prošle menopauzu. Šestogodišnje istraživanje provedeno je na uzorku od 4560 žena iz SAD-a, Kanade, Španije i Francuske koje su imale rak dojke ili su se ubrajale u rizičnu grupu. Ispitanice koje su uzimale lek bile su nakon tri godine 30% zdravije od ispitanica iz placebo grupe.
     
    „Na aromasin gledamo kao na novu mogućnost  prevencije raka dojke“, rekao je voditelj istraživanja Paul Goss s Harvarda. Među nuspojavama leka su umor, nesanica, valovi vrućine i bolovi u zglobovima.

    Drugo istraživanje odnosi se na lek avastin koji bi mogao pomoći u prevenciji raka jajnika. Istraživanje je, naime, pokazalo da se tumor kod pacijentkinja koje su uz hemoterapiju dodatno uzimale avastin vraćao u dvostruko manje slučajeva. Avastin blokira nastajanje krvnih žila koje su tumoru potrebne za rast.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE