Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preliminarni testovi pokazali odsustvo EHEC bakterije u pasulju

    Preliminarni laboratorijski testovi sprovedeni na uzorcima klice pasulja sa farme na severu Nemačke pokazali su odsustvo smrtonosne bakterije enterohemoragijska ešerihija koli (ENEC), tako da se još ne može reći odakle je krenula smrtonosna bakterija koja je do sada odnela 22 života.

    Nemačka ministarka poljoprivrede Ilze Ajgner saopštila je da prvi testovi na uzorcima klice pasulja nisu pokazali prisustvo bakterija. „Svejedno, mislim da je uredu da upozorenje ostane na snazi“, rekla je nemačka ministarka novinarima posle objavljivanja preliminarnih negativnih laboratorijskih testova u severnoj nemačkoj pokrajni Donja Saksonija.

    Testovi sprovedeni na 23 od ukupno 40 uzoraka pokazuju odsustvo ENEC koja se smatra odgovornom za smrt najmanje 22 osobe i za više od 2.300 obolelih ljudi širom Evrope, navodi se u saopštenju nemačkog pokrajinskog ministarstva, prenela je agencija AFP.

    „Nezavisno od testova u Donjoj Saksoniji, Institut Robert Koh i Federalni institut za procenu rizika drže se i dalje svojih smernica za sirove krastavce, paradajz i zelenu salatu, posebno u severnoj Nemačkoj“, rekla je ministarka.

    Ministar za poljoprivredu Donje Saksonije Gert Linderman juče je izjavio da je „pronađena veza između farme i svih glavnih epidemija“ smrtonosnom bakterijom u Nemačkoj.

    Klaus Ferbek direktor pomenute farme Binenbitel udaljene oko 80 kilometara južno od Hamburga, rekao za nemački dnevnik Noje Osnabriker Cajtung da se na farmi ne koristi đubrivo za gajenje raznih vrsta mahunarki i da nema pojma kako bi one mogle da budu kontaminirane.

    AFP podseća da je bilo naloženo zatvaranje farme i povlačenja poljoprivrednih kultura proizvedenih na toj farmi.

    Smrtonosna bakterija EHEC najverovatnije se nalazi u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom ekološkog farmi u Donjoj Saksoniji, navodili su ranije nemački mediji.

    “Mi imamo, doduše, nesumnjive indicije za to da je farma iz mesta Uelcen, u Donjoj Saksoniji, očito, izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu“, rekao je tada novi ministar zdravlja Nemačke Danijel Bar televiziji ARD.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE