Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gornji Milanovac: Lekara nema ni za lek

    Zbog povećanog obima zdravstvene zaštite i odlaska kolega na specijalizaciju, nedostaju nam lekari, ali prijem novih medicinara još nije odobren. Ako nadležni uskoro to ne promene, moraćemo da ih zaposlimo i plaćamo od sopstvenih prihoda – kaže dr Dobrosav Lazarević, direktor milanovačkog Doma zdravlja, objašnjavajući kako lekari čiji bi rad bio valorizovan o budžetskom trošku mogu biti primljeni samo uz saglasnost Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Komisije za racionalizaciju Ministarstva zdravlja.
     
    – Bilo je problema i oko ambulanti po selima. Skupština opštine, koja je po novom Zakonu osnivač Doma zdravlja, usvojila je njihovu mrežu, ali je problem što ova lokalna samouprava spada među najrazuđenije i površinski najveće u Srbiji, pa neki lekari rade i na dva mesta dnevno, u međusmenama. Te kolege u selima ne plaća državni Fond, već Dom zdravlja, pa dolazi i do nerazumevanja, iako sami ništa ne možemo da promenimo: u nedostatku kadra i u besparici – objašnjava dr Lazarević.
     
    Sagovornik „Novosti“ prvu godinu od razdvajanja Doma zdravlja i Zdravstvenog centra naziva „nulta“, odnosno „neizvesna“, te veli da je uspešno prebrođena…
     
    – Uprkos svemu, mi smo zadovoljni, a verujem i pacijenti. U 2010, ostvarili smo 259 miliona ukupnog prihoda, a ostalo nam je 7,3 miliona suficita. Putem javnih nabavki kupili smo nov audiometar i spirometar, dva nova sanitetska vozila, uz jedno koje smo dobili od Evropske unije, te nabavljali lekove, sanitetski materijal, stomatološku opremu, 20 računara… stiže i ultrazvuk „3D“, za Ginekologiju i Pedijatriju. Uvešćemo najnoviji, integrisani informacioni sistem, umrežen sa zdravstvom čitave Srbije – zaključuje dr Dobrosav Lazarević.
     
     
    Reformom zdravstva, od matičnih zdravstvenih centara morali su da se odvoje svi domovi zdravlja u Srbiji. Ipak, to još nije realizovano u potpunosti, čak ni u većim gradovima, pa je rok produžen – do daljnjeg. Istina je, međutim, da se zdravstveni centri teško odriču domova zdravlja koji su – po pravilu – siguran izvor prihoda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE