Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Premijera predstave „Misis Tolstoj“ na sceni NP-a

    Predstava „Misis Tolstoj“ savremenog ruskog pisca Sergeja Kokovkina, u režiji Radoslava Milenkovića, biće premijerno izvedena na sceni „Raša Plaović“ 4. juna, najavio je upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović.
     
    Tim povodom autor će biti gost Beograda, a 5. juna biće priređen susret sa njim u Narodnom pozorištu.

    Đurović je na konferenciji za novinare podsetio da je „Misis Tolstoj“ poslednja premijera na sceni „Raša Plaović“ pre njenog renoviranja i dodao da radovi treba da budu završeni do otvaranja naredne sezone – 12. septembra.

    Dramu o slavnom Lavu Nikolajeviču Tolstoju i njegovoj supruzi, ali i o odnosu muškarca i žene i braku uopšte preveo je Novica Antić.

    Dramaturg predstave je doskorašnja direktorka Drame Ivana Dimić, koja je u međuvremenu podnela ostavku.

    V.d. direktora Drame Molina Udovički istakla je zadovoljstvo što je Narodno pozorište realizovalo predstavu sopstvenim snagama, što znači sa glumcima iz svog ansambla i umetničkim saradnicima iz kuće.

    Grofa i Groficu igraju Tanasije Uzunović i Nada Blam. Partneri su im Dragan Nikolić (mlađi), Nebojša Kundačina, Bojana Stefanović, Mihailo Lađevac i Pavle Jerinić.

    Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Olga Mrđenović, a muziku je izabrao Radoslav Milenković.

    Poznati reditelj je istakao da je zahvalan Dimićevoj koja ga je pozvala da radi ovu dramu, što je i njegov prvi angažman u nacionalnom teatru.

    „Generalno volim ruske pisce i pozorišne komade. U proteklih 15-ak godina naradio sam se drama iz ruskog ‘Gvozdenog veka’. To su uglavnom bile priče o bedi u tranziciji“, rekao je on dodajući da je ovaj komad drugačiji i da prikazuje poslednje dane bračnog para Tolstoj.

    „Svet komada je utemeljen u istorijskim činjenicama, ali je priča fikcija. Mislim da će tema i pitanja koja Kokovkin pokreće biti interesantni i onima koji nisu čuli za Tolstoja, ako takvi postoje, i književnim stručnjacima“, kazao je reditelj.

    On je objasnio da se „radi o paklu koji jedni drugima pravimo u braku, o preplitanju ljubavi i mržnje i tome kako svojim opsesijama tratimo život“, a ispostavlja se da „živimo samo dok volimo“.

    Uzunović je primetio da je u ovoj drami najvažniji odnos između muškarca – genija i žene koja je 16 puta ručno prepisivala njegov „Rat i mir“ .

    Nada Blam je izjavila da je teško igrati likove opterećene biografijom, ali da ovde u prvom planu nije stvarna biografija već odnos dvoje ljudi i njihovih opsesija.

    „Ljubav kao i mržnja često pređe u opsesiju. Sofija Tolstoj je bila potpuno posvećena mužu, rodila mu je 16 dece, ručno prepisivala romane. On je pre nje imao ljubavnice, a kada pri kraju života reši da testamentom sve ostavi svom ideološkom sledbeniku Čertkovu, njoj se ‘vrate’ sve loše stvari koje pamti i muževljeve ljubavnice postaju njena opsesija“, ispričala je Blam.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE