Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proizvođačima lekova mora da pomogne država

    Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je danas da država mora da se izbori za bolji položaj srpskih proizvođača lekova u regionu.

    „Država i Ministarstvo zdravlja moraju stati iza naših proizvođača i tražiti za njih tretman koji imaju proizvođači iz inostranstva. Borićemo se i izboriti za bolji položaj naših proizvođača u regionu“, kazao je ministar na okruglom stolu „Likvidnost u farmaceutskom sektoru“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

    On je naveo da u Hrvatskoj na tržištu nema nijednog leka srpske Galenike, dok Hemofarm na tom tržištu ima tri vrste leka, a u Sloveniji ista kompanija ima svoja četiri proizvoda.

    „U Srbiji od 3.664 registrovana leka koji se dobijaju na recept, 2.493 su iz inostranstva, od čega 103 iz Hrvatske, 99 iz Makedonije, 15 iz Bosne i Hercegovine, 35 iz Crne Gore i 214 iz Slovenije“, dodao je ministar.

    Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da se loše stanje u farmaceutskom sektoru odražava loše na celo tržište u Srbiji i istakao da će PKS učiniti sve da se poboljša situacija u toj oblasti.

    Predstavnici Grupacije veledrogerija i domaćih proizvođača PKS predložili su niz mera za poboljšanje situacija na tržištu lekova među kojima je i rebalans budžeta Republičkog zavoda za zdravstveno osiuranje (RZ ZO).

    Predlaže se i strožija kontrola uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje i pojačavanje kontrole finansija u namenskom trošenju sredstava doznačenih zdravstvenim ustanovama i apotekama RZ ZO.

    Predstavnici Grupacije su istakli da je prošle godine povećan broj veledrogerija koje su poslovale sa gubitkom i da je povećana kratkoročna kreditna zaduženost.

    Oni su kao poseban problem u svom poslovanju naveli povećanje prosečnog broja dana naplate potraživanja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE