Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turska suspendovala restrikcije na alkohol

    Mere, koje je donela islamistički orijentisana vlada u Ankari radi „zaštite omladine od alkohola“, izazvale su proteste i zabrinutost sekularnih Turaka da vladajuća Partija pravde i razvoja pokušava da zabrani liberalni način života.

    Odluka o suspenziji dela restrikcija na prodaju alkohola doneta je nakon što je Udruženje ugostitelja Ankare podnelo peticiju administrativnom sudu, tražeći ukidanje uredbe u celini.

    Među suspendovanim restrikcijama je zabrana prodaje alkohola deci i omladini tokom festivala i koncerata koja je izazvala najviše kontroverzi, posebno što su pod „omladinom“ svrstana sva lica stara do 24 godina.

    Ta mera je, po izjavi suda, u suprotnosti sa postojećim zakonima koji dozvoljavaju Turcima starijim od 18 godina da kupuju i konzumiraju alkohol.

    Od dolaska Partije pravde i razvoja na vlast 2002. godine, značajno je porastao porez na alkohol, a samo prošle godine cena alkoholnih pića porasla je za 25 odsto.

    Dok je tokom 90-ih godina bio gradonačelnik Istanbula, turski premijer Redžep Erdogan zabranio je alkohol u svim restoranima u vlasništvu grada. Prošle godine njegov poziv Turcima da jedu grožđe umesto da piju vino bio je udarna vest u svim medijima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE