Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izmerena ogromna koncentracija Cezijuma nad Fukušimom

    Serija visokih vrednosti radijacije izmerene u i oko nuklearne elektrane Fukušima Daići, koja je teško oštećena tokom razornog zemljotresa i cunamija 11.marta, se nastavlja.

    Nad reaktorom 1. koncentracija radioaktivnog Cezijuma prekoračila je za 18 puta dozvoljene vrednosti, saopštio je danas koncern TEPCO u čijem je vlasništvu nuklearka.

    Takođe i nad reaktorom četiri TEPCO je ustanovio za 7,5 puta veću koncentraciju Cezijuma 134 nego što je dozvoljeno, prenela je danas japanska televizija “NHK”.

    Nad reaktorom 1. izmerena je koncentracija od 360 bekerela Cezijuma 134 po kubiknom metru vazduha. TEPCO računa da je u tom reaktoru došlo do potpunog topljenja nuklearnog jezgra.

    Naime, koncern je juče priznao da je prvih dana nesreće došlo do topljenja jezgra u reaktorima 1. 2. i 3.

    U reaktoru četiri koji je bio van pogona u trenutku zemljotresa, nalazi se staro nuklearno gorivo. Eksperti pretpostavljaju, kako prenosi “NHK”, da su izvor tamo izmerene radijacije istrošene šipke goriva u posudama za hlađenje, kao i iz susednog reaktora tri.

    TEPCO namerava sada da reaktore prekrije platnom od poliestera, kako bi se sprečilo dalje širenje radioaktivnih supstanci preko vazduha.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE