Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva žrtva nove bakterije

    Jedna 83-godišnja žena prva je žrtva bakterije EHEC (Enterohaemorrhagisće Esćerićia coli), saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Donje Saksonije, a mediji javljaju da je i u Bremenu umrla još jedna žena.
     
    Reč je jednoj mladoj ženi, koja je imala simptome bakterijske infekcije EHEC, ali za koju još nisu definitivno potvrđeni laboratorijski nalazi. U Nemačkoj, uglavnom u severnom delu zemlje, inficirano preko 200 ljudi po život opasnom EHEC bakterijom koja se brzo širi, a čiji su simptomi jak proliv, ponekad krvav i opasan po život.

    Ne samo u Donjoj Saksoniji i (gde je ovog vikenda registrovano 25 slučajeva) Hamburgu, Bremenu i Šlezvig-Hoštajnu, bakterija EHEC se proširila i na Hesen i druge delove Nemačke, javljaju mediji ukazujući da eskperti savetuju oprez pri ishrani svežim povrćem, gde se najčešće nalazi bakterija, kao i visoke higijenske standarde u pripremi hrane.

    To što se među pacijentima nalaze najčešće žene, objašnjava se činjenicom da one više rade na pripremi hrane od muškaraca i da tako i nehotice mogu da budu inficirane. Prema dosadašnjim saznanjima, prvi pacijenti su se pojavili 10. maja, a Jan Kilštajn, lekar inficiranih, rekao je tabliodu “Bild“ da bakterije mogu da dođu u krv i izazovu teške zdravstvene probleme na bubrezima i mozgu.

    “Statistički gledano, umre pet odsto pacijenata. Naš tim za dijalizu radi od petka bez prestanka“, rekao je ovaj lekar. Iz instituta “Robert Koh“ kažu da se bakterija-uzročnik može naći uglavnom u povrću koje se jede sveže i da nema dokaza da je meso ili sveže mleko bilo razlog infekcije.

    Eksperti ovog instituta savetuju da se sveže povrće veoma dobro pere, čak i ono koje se posle kuva i da se kod prvih simptoma poseti lekar. EHEC bakterija nije nepoznata Nemcima i od uvođenja obaveze prijavljivanja bolesti 2001. godine, godišnje se u Nemačkoj razboli između 800 i 1 200 pacijenata, javljaju mediji danas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE