Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pogrešili svi koji su slušali NBS i stručnjake

    Ko je pre godinu dana uzeo kredit od 2.000 evra na 24 meseca, do sada je na rate dao 60 evra manje od onog ko se zadužio na isti rok u dinarima.
    Istraživanje pokazuje da su pogrešili svi koji su poslušali Narodnu banku Srbije i većinu ekonomista i zadužili se u domaćoj valuti na godinu ili dve.
    Tako su svi koji su uzeli kredit u evrima uštedeli u odnosu na one koji su se zadužili u dinarima i to pre svega zahvaljujući mnogo povoljnijim kamatnim stopama na kredite u evrima, ali i padu vrednosti evropske monete.
    Računica je pokazala da je korisnik potrošačkog kredita, sa rokom otplate na dve godine, uštedeo više od 60 evra ako je pozajmicu indeksirao u evrima. Rata njegovog kredita iznosi 95 evra, a kamata je 13 odsto, dok je fiksna rata za dinarski kredit 10.337 dinara, uz kamatu od 21,6 odsto.

    Korisnik indeksiranog kredita veću ratu plaćao je od septembra do decembra prošle godine, da bi od tada mesečni iznos bio sve manji. Kada se sve sabere, za prethodnih godinu dana za ovaj potrošački kredit u dinarima trebalo je izdvojiti 124.044 dinara, a za istu pozajmicu u evrima 118.319 dinara.

    Ekonomisti smatraju da su ovakvi proračuni, po kojima ispada da je bilo bolje zadužiti se u evrima, neočekivani jer se niko nije nadao da će dinar ove godine toliko jačati. Oni, naravno, ne preporučuju građanima da se na duži rok (48, 60 ili više meseci) zadužuju u evrima, osim ako moraju.

    Profesor Ljubomir Madžar kaže da je neobično da krediti vezani za evro budu jeftiniji od pozajmica u domaćoj valuti. „Neočekivano jačanje dinara dovelo je do preokreta da su kratkoročna zaduživanja u evrima bila povoljnija. Ispalo je da se građanima zbog sadašnje vrednosti dinara to više isplatilo. Ipak, sve do kraja prošle godine bilo je obrnuto, jer je dinar tada slabio“, ističe Madžar.

    On dodaje da je „pitanje koliko će ovo da traje, što znači da će na kraju gore proći oni što su se zaduživali u evrima“.

    Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da bi najbolje bilo da se građani uopšte nisu zaduživali. „Kada je dinar slabio, bolje je bilo zadužiti se u dinarima. Sada ispada da su bolje prošli građani koji su uzeli pozajmice vezane za evro“, naglašava Kovačević.

    On dodaje da svako ko želi da uzme kredit mora da otvori četvoro očiju. „Bolje je ne zaduživati se. U suprotnom, treba dobro razmisliti“, ističe Kovačević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE