Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Od septembra kod pedijatra i ginekologa bez uputa

    U svim zdravstvenim ustanovama u RS do septembra bi trebalo da bude izvršena registracija dece do šest godina kod pedijatra i žena kod ginekologa, koji će nakon ovog procesa lekarsku pomoć moći dobiti bez uputa, potvrđeno je u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

    To znači da će roditelji mališana, odnosno žene, moći da izaberu jednog od specijalista kod kojeg žele da se leče. U nekim domovima zdravlja potvrđeno je da su već počeli voditi evidenciju pacijenata, te naglašavaju da su iskustva pozitivna.

    „Analizama je uočeno da jedino u RS, u odnosu na zemlje u regionu, stanovništvo nema mogućnost izbora pedijatra i ginekologa. U vezi s tim, projektom poboljšanja dostupnosti konsultativno-specijalističke zaštite, učinjen je prvi korak da se poboljša dostupnost specijalista iz ovih oblasti“, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

    Pojašnjavaju da je to omogućeno tako da će dete do šest godina imati direktan pristup pedijatru bez uputa, dok će bez uputa moći i žene kod ginekologa. Dostupnost lekara pacijentima, naglasili su u Fondu, biće poboljšana i uključivanjem jednog broja privatnih ordinacija.

    Fond zdravstvenog osiguranja RS već je pripremio uputstvo o načinu registracije dece za izabranog pedijatra, kao i žena za ginekologa, koje će biti upućeno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS radi davanja saglasnosti.

    „Očekujemo da će Ministarstvo dati saglasnost i da će do septembra biti implementiran ovaj projekat u svim zdravstvenim ustanovama u RS, odnosno da će biti izvršena registracija dece i žena kod izabranog pedijatra, odnosno ginekologa“, ističu u Fondu.

    U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kratko odgovaraju da će se u narednom periodu izjasniti o ovoj saglasnosti.

    Srđan Mijatović, zamenik direktora Doma zdravlja Bijeljina, rekao je da su sa registracijom kod pedijatara i ginekologa u ovoj zdravstvenoj ustanovi već počeli, te da je epilog pozitivan.

    „Lekari sada znaju mnogo više o stanju pacijenta i to podrazumeva bolju zdravstvenu zaštitu“, ističe Mijatović.

    I direktor trebinjskog Doma zdravlja Dragan Kovač naglašava da, nakon što zaživi ovakva praksa, ona bi trebalo da donese pozitivne rezultate.

    „Mi smo i kadrovski i tehnički osposobljeni da uvedemo ovakav način usluge“, naglasio je Kovač.

    U svakoj zdravstvenoj ustanovi i u poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja RS u narednom periodu na vidno mesto biće istaknuti spisakovi pedijatara i ginekologa iz svih ustanova s kojima je potpisan ugovor o lečenju bez uputa.

    Na spisku će se naći i ustanove koje su naknadno izrazile nameru da potpišu ovaj ugovor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE