Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi način subvencionisanja poljoprivrednih kredita

    Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je danas u Novom Sadu da će njegovo ministarstvo tokom godine najviše novca uložiti u subvencionisanje kamata pri uzimanju poljoprivrednih kredita.

    „Mi nećemo ukinuti klasične subvencije, ali ćemo promeniti njihovu strukturu. Potrošićemo mnogo manje novca za subvencije, kako bismo imali više za subvencionisanje kamata poljoprivrednih kredita kod banaka“, rekao je Petrović na Novosadskom sajmu.

    Govoreći o ključnim merama agrarne politike, on je na skupu koji je organizovalo Udruženje poljoprivrednih novinara Agropres, naveo da će poljoprivrednicima u Srbiji 2011. godine na raspolaganju biti jeftini dinarski krediti, sa godišnjom kamatnom stopom od osam odsto i rokom otplate do tri godine.

    „Mi smo izdvojili 2,7 milijarde dinara za podsticaje i očekujem da na osnovu toga generišemo još 400 miliona evra od poslovnih banaka za kredite“, rekao je Petrović i dodao da ipak sve zavisi od poljoprivrednika i prerađivačke industrije.

    Ministar je podsetio da je poljoprivreda Srbije 2010. godine ostvarila društveni proizvod u vrednosti četiri milijade dolara, da je realizovan izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od 2,2 milijarde dolara i zabeležen spoljnotrgovinski suficit od 1,2 milijarde.

    „Mislimo da možemo da napravimo još više i bolje stvari u domaćoj poljoprivredi. Osmislili smo novi princip, tako da ćemo ove godine promeniti način subvencionisanja“, rekao je on.

    Podsetio je da je šest klanica i šest mlekara iz Srbije nedavno dobilo odobrenje za izvoz robe na rusko tržište i da je Mlekara Subotica dobila dozvolu za izvoz u Evropsku uniju.

    „Mnogo nam upita dolazi i van Evrope za naše proizvode i to mi uliva optimizam jer postoji prostor za plasman robe i sve zavisi od nas, rekao je Petrović i ocenio da se ne mogu napraviti čuda preko noći, ali se može dovesti tržište u red i postići veća produktivnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE