Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedanaest obolelih od trihineloze u Bačkoj Palanci

    Na novosadskoj Infektivnoj klinici hospitalizovano je jedanaest stanovnika Bačke Palanke obolelih od trihineloze, jer su za vreme prvomajskih praznika jeli polusuve i roštilj kobasice kupljene u jednoj privatnoj, neregistrovanoj mesari.

    Epidemiolog Doma zdravlja u Bačkoj Palanci Mirjana Valan navela je u saopštenju da lekari Infektivne klinike, posle obavljenih pregleda, sumnjaju da je najmanje još 13 lica obolelo od te bolesti.

    Vlasnik mesare, koji je takođe hospitalizovan na Klinici, tvrdi da je meso od kojeg je spravljao kobasice trihineloskopski pregledano, kao i da rezultati nisu ukazivali na prisustvo trihinele.

    Do sada se na lekarski pregled javilo 50 Bačkopalančana, a iz Doma zdravlja apeluju na sve one koji su jeli meso iz te mesare da se jave izabranom lekaru radi nadzora i eventualne terapije.

    „Građani koji imaju simptome trihineloze tj. povišenu temperaturu, bol u mišićima i otečene kapke trebalo bi da se jave svom lekaru“, izjavio je za Radio- televiziju Vojvodine upravnik Klinike za infektivne bolesti prof. dr Jovan Vukadinov.

    O pojavi trihineloze odmah je obaveštena pokrajinska veterinarska inspekcija koja je izvršila pregled uzoraka sumnjivih mesnih prerađevina.

    Na pojavu trihineloze u Bačkoj Palanci još uvek nije reagovala Republička veterinarska inspekcija.

    Epidemija trihineloze prvi put je registrovana kod troje pacijenata iz Bačke Palanke 17. maja, ove godine posle hospitalizacije na Infektivnoj klinici u Novom Sadu.

    Lekari, međutim, sumnjaju da će razmere epidemije trihineloze u Bačkoj Palanci biti znatno veće pošto se prvi simptomi te bolesti mogu javiti za najmanje dva, ali i posle 28 dana od konzumiranja zaražene hrane.

    Trihineloza je parazitarno obolenje koje se dobija kada se jede sirovo, nedovoljno pečeno, sušeno, dimljeno ili salamureno meso i mesne prerađevine od domaće svinje, ali i divljači. Uzročnik te bolesti je larva parazita „trihinela spiralis“, valjkasta glista, nevidljiva golim okom koja napada probavni trakt čoveka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE