Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hercegovci nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu

    Građani istočne Hercegovine nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu zbog čega uglavnom na lečenje odlaze u druge centre, a najčešće u fočansku bolnicu, izjavio je danas u Trebinju predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

    Granulić je rekao da je zbog toga Opšta bolnica u Trebinju dovodena u poziciju da ne može opravdati sredstava koja dobija od Fonda zdravstvenog osiguranja. On, međutim, nije želeo da precizira razloge zbog kojih pacijenti „zaobilaze“ trebinjsku bolnicu.

    Prema njegovoj oceni, u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj nema dovoljno stručnjaka i neophodno je da kadrovi koji rade van BiH budu angažovani u zdravstvenim ustanovama RS da bi građani dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

    „Taj način lečenja bio bi mnogo prihvatljiviji i jeftiniji za pacijente nego da odlaze na intervencije van zemlje. Ministarstvo zdravlja RS i Fond zdravstvenog osiguranja već su stupili u kontakt sa pojedinim stručnim licima“, istakao je Granulić.

    Predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Opšte bolnice Trebinje Radmilo Jegdić smatra da većina pacijenata iz istočne Hercegovine nema razlog da ide na lečenje u druge centre, navodeći da je greška nadležnog ministarstva što je dozvolilo da stanovništvo bira gde će se liječiti.

    „Ako neko želi da se leči u Banjaluci, a ne u Trebinju trebalo bi da plati razliku. Tako bi se mnogo manje odlazilo u druge gradove“, kaže Jegdić.

    Na sastanku Sindikata zdravstva i socijalne zaštite istočne Hercegovine od Vlade RS, Narodne Skupštine i resornog ministarstva zatražene su hitne izmene i dopune zakona o platama koje moraju biti usklađene sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i sa Opštim kolektivnim ugovorom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE