Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jak dinar negativno utiče na izvoz

    Jakom dinaru zasad se samo raduju građani koji imaju kredite vezane za stranu valutu. Ostalima je svejedno, jer cene ili rastu ili stagniraju dok privrednici, a pre svega izvoznici – strepe. Glavni razlog za skok domaće valute je povećanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, kako bi se suzbila inflacija, pišu Novosti.

    To je navelo sve koji imaju devize, a pre svega domaće i strane investitore, da ih prodaju i da kupuju državne obveznice po veoma visokim kamatama i tako profitiraju.

    Pojedini ekonomisti ocenjuju da jačanje dinara u proteklim mesecima nema podlogu u realnim ekonomskim kretanjima i da negativno utiče na izvoz. S druge strane, NBS smatra da izvoz ne može samo da zavisi od kretanja kursa, već od postizanja proizvodnje koja će biti konkurentna u inostranstvu.

    – Jačanje domaće valute može imati vrlo teške posledice po privredu, jer pada konkurentnost srpskog izvoza, uvoz postaje jeftiniji i raste sklonost ka uvoznoj potrošnji – smatra Dejan Erić, direktor Instituta ekonomskih nauka.

    – Zabrinjavajuće je šta će biti kada banke, koje su te devize unele i kupile dinare radi ulaganja u državne hartije od vrednosti, krenu ponovo da pretvaraju dinare u devize.

    Prema rečima Sonje Miladinovski, člana IO Sosijete ženeral, uprkos pojedinim uznemiravajućim signalima sa domaće scene, još postoji značajno raspoloženje i spremnost stranih investitora za ulaganja u Srbiju.

    – Ovaj signal bi morao da se ima u vidu prilikom buduće politike kamatnih stopa na dinar – kaže Sonja Miladinovski.

    – Posebno u pravcu njihovog značajnijeg snižavanja, bar u meri u kojoj su kamatne stope na državne zapise vezane za referentnu kamatnu stopu, koja je osnovni instrument monetarne politike NBS u kontroli inflacije. Preterano snižavanje dinarskih kamatnih stopa može da smanji apetite stranih investitora, prouzrokuje njihov izlazak sa tržišta i promenu u trendu kursa dinara u pravcu njegovog ponovnog slabljenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE