Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dnevnik: Agrokor hoće Merkator da sanira posledice sopstvenog poslovanja

    Da nema državne pomoći i vanrednih prihoda, koncern „Agrokor“ vlasnika Ivice Todorića bi 2010. završio s gubitkom, piše slovenački“Dnevnik“, pozivajući se na njihov prošlogodišnji konsolidovani finansijski izveštaj.

    List ističe da se iz tog izveštaja vidi da je namera „Agrokora“ da preuzme lanac „Merkator“ posledica nužnosti sanacije sopstvenog poslovanja. Detaljnija analiza pokazuje da bi „Agrokor“, bez državne pomoći i vanrednih finansijskih prihoda, koji su povećali dobit u prošloj godini, poslovao s gubitkom od 12,5 miliona.

    Dobit pre oporezovanja iznosila je 50,1 miliona eva, ali ona obuhvata 23,8 miliona evra državne pomoći, 35,8 miliona evra dobiti od prodaje finansijskih sredstava i tri miliona evra dobiti od prodaje poslovne imovine.

    Na osnovu tih podataka još je više neshvatljivo kako su lako banke, sopstvenici i poverioci Laškog i Merkatora prihvatili da se Agrokor, kroz razgovore s Pivovarnom Laško, ozbiljno uključi u kupovinu najvećih slovenačkih preduzeća„, piše Dnevnik.

    Prihodi od prodaje iznosili su 3,636 milijarde evra, za razliku od godinu dana ranije kad su iznosili 3,606 milijarde evra. Rast prihoda od prodaje iznosio je samo 0,8 odsto. Prihodi od trgovačke delatnosti iznosili su 2,740 milijardi evra.

    Revidirani izveštaji o novčanom toku pokazuju da je „Agrokorova“ operativna dobit pre poreza, kamata i amortizacije iznosila 260 miliona evra, što je pet odsto manje nego pre godinu dana.

    Novčani tok poslovanja je sa 152 miliona evra u 2009. godini pao na 113,8 miliona evra prošle godine. Ovaj podatak presudan je za procenu finansijskog stanja „Agrokora“, jer pokazuje koliko novca generiše kompanija za investicije i podmirivanje svojih obaveza.

    Za poređenje, ako se ignorišu postojeće i nove obaveze prema bankama, „Agrokor“ bi samo za kupovinu 23 odsto „Merkatora“ od „Pivovarne Laško“ po ceni od 211 evra trebao izdvojiti 194 miliona evra.

    Ovi podaci pokazuju da bi se „Agrokor“ morao da se dodatno visoko zaduži kako bi platio akcije „Merkatora“, odnosno da bi u narednoj fazi Todorićev koncern bio prisiljen da osiromaši slovenačku kompaniju, prodajom njenih nekretnina i društava ćerki, kako bi smanjili svoj finansijski teret, zaključuje „Dnevnik“.

    Krajem decembra 2010. „Agrokor“ je dobavljačima dugovao 1,13 milijardi evra, a prosečan broj dana plaćanja prema dobavljačima iznosio je 146 dana, odnosno skoro pet meseci, piše „Dnevnik“, koga prenosi i tportal.hr.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE